lördag, augusti 01, 2009

Pris på raskatter och varför man egentligen är uppfödare...

Debatten bland en del skogkattuppfödare är igång gällande priser, dumpning av priser på skogkatt osv. Rent generellt är det just nu så i Skogkatt-Sverige, enligt min åsikt, att vi är alldeles för många uppfödare, och alldeles för få köpare. Rent konkret innebär det att en del uppfödare sitter kvar länge med osålda kattungar o tvingas sänka sina priser på dem. Hittills *pepparpeppar* har inte detta hänt oss, och jag hoppas innerligt att vi slipper uppleva det också. Debatten gäller främst vilket pris man tar för sina kattungar. Vi tar 5000kr per kattunge, men sänker med 500kr per katt till köpare som köper eller har köpt flera kattungar av oss. Dels för att vi tycker att det är en bonus för att de köpt katt från oss, dels för att vi tycker att det för vår del blir enklare med en o samma köpare till fler katter. En del gör inte så, och det är ju upp till dem, eller hur?

Vad är då skillnaden mellan en Norsk skogkatt som kostar flera tusen och en långhårig huskatt? Först och främst är det självklart standarden. En Norsk skogkatt har en standard för sitt utseende, och den strävar man att komma så nära som möjligt. En Norsk skogkatt hos oss ska också har ett mycket bra temperament, och vara hälsosam. Allt kan man inte lova och garantera som uppfödare, men man kan göra sitt bästa för att vara så seriös som man möjligen kan. Att man betalar flera tusen för en katt kan hos en del vara oförklarligt, men jag tycker inte att det är konstigt. Kvalitet är nyckelordet. Hos oss blir det max 2 kattungekullar per år, och varje kattunge härifrån är uppfödd med all den kärlek vi kan ge! Men att vara uppfödare är kostsamt, och jag anser att kattuppfödning är en kombination av verksamhet och hobby. Här kommer en liten uträkning över vad vi lägger pengar på i vårt katteri, och hur mycket det rent praktiskt kostar oss, och vad våra köpare delvis betalar för. Skulle vi försöka gå med vinst så skulle varje kattunge härifrån kosta ungefär 25000kr.. ;o)

För att bli uppfödare inom SVERAK, vilket är förbundet som vi valt att tillhöra, har man ett regelverk att följa, dels från SVERAK och dels från förbundet FIFé (dit SVERAK tillhör). Man måste också vara med i kattklubb som är ansluten till SVERAK. Mer om SVERAK finns att läsa på hemsidan www.sverak.se. Vi är medlemmar i Calmare kattklubb, och det kostar 400kr per år. Vi är också medlemmar i rasringen Skogkattslingan, vilket kostar 200kr per år.

Vi har ett registrerat stamnamn inom SVERAK sedan 2004, och för att få ett stamnamn så ansöker man om det och betalar 1500kr, vilket är en engångssumma.

Alla kattungar måste registreras, och varje kattunges stamtavla kostar 200kr. Enligt SVERAKs regler måste vi också grundvaccinera kattungarna mot kattpest och kattsnuva två gånger innan de flyttar, vilket vi vanligtvis gör när kattungen är 10 veckor och 13-14 veckor gammal. Kattungen ska också vara chipmärkt när den flyttar.

Avgifter hos veterinärer är mycket olika, men vi har valt att använda oss främst av vår favoritveterinär, Satu Kärnä på Skogsbykliniken, dit vi oftast åker för att vaccinera och chipmärka kattungarna. Ibland använder vi oss även av Kalmar Djursjukhus, dit kommer också olika specialister, bl a Torkel Falk. Torkel Falk är legitimerad veterinär, fil dr, specialist på kardiologi (hjärtsjukdomar) på hund o katt och han är den som hjärtscannar våra avelskatter för att kolla så att deras hjärtan är friska och sunda innan vi använder oss av dem i vårt avelsprogram. En hjärtscanning kostar ca 1000kr per katt.

Vi gör också med jämna mellanrum FIV och Felv-tester på avelskatterna, vilket kostar ungefär 900kr per katt och gång.

Våra två första avelshonor är testade mot GSD IV, som är en ärftlig sjukdom hos Norsk skogkatt. GSD IV-testet var en engångskostnad på ungefär 550kr per katt, och vi har testat Candelia Blue och Domino. Alla våra andra avelskatter är genetiskt fria från GSD IV-genen eftersom deras anfäder är testade.

Kostnad för kattmat och sand hos oss är drygt 1000kr för maten per månad, och ungefär 1000kr för kattsand varje månad. Vi ger våra katter torrfoder som bas och kompletterar med mjukfoder och kött. När vi har kattungar stiger kostnaderna drastiskt, och blir ofta mer än det dubbla. Vi brukar också ge mamma katt rejält med extra foder eftersom de ofta behöver lite extra under såväl dräktighet som digivning. Veterinärfoder brukar användas till lite kräsna katter, eller vid behov, och en burk kostar 19kr o man behöver en burk per katt o dag. KMR mjölkersättning kostar också en hel del..

Alla våra katter är försäkrade i Agria, och kattungarna är dolda-felsförsäkrade. Försäkringen för samtliga våra katter ligger på ungefär 600kr i månaden. Ibland är oturen framme och någon katt blir skadad eller sjuk. Veterinärbesök är inte billiga, därför är vi glada att vi har vårt försäkringsbolag som back up, även om vi har en självrisk som ska betalas, och ytterligare procent på veterinärkostnaden.

Årliga utgifter för varje katt är främst vaccination, men ibland även hälsokontroll och/eller borttagning av tandsten, samt hjärtscanningar på en del av avelskatterna beroende på hur gamla de är och hur mycket de ska användas i avel.

Ibland har vi ingen egen hankatt som vi kan använda, eller som passar till honan vi har tänkt para, och då måste vi låna hankatt av andra. Hankattsutgifter är väldigt olika, men brukar i slutändan hamna på ungefär priset för en kattunge (ca 4000-6000kr). Resor till o från hanen tillkommer, och det kan ibland bli flera resor tur och retur innan honan blir dräktig, och ofta bor hankatterna 30-40 mil bort...

Vi köper själva in våra avelsdjur, eller sparar från kullar, och ibland utvecklas inte katten som vi tänkt till avel som förväntat. Då väljer vi att kastrera katten, eftersom vi vill fortsätta ha en seriös uppfödning med kvalitet på avelskatter och framtida kullar. Ibland drabbas honorna av livmoderinflammation och måste kastreras av den orsaken, vilket medför att våra planer inte alltid går i uppfyllelse och medför en ökad kostnad i form av veterinärkostnader och behandling, samt en förlorad avelsduglighet.

När kattungarna är beräknade att komma, så brukar vi se till att någon alltid finns hemma för att övervaka en eventuell förlossning mellan dräktighetsdag 62-67, vilket oftast innebär att man måste ta ledigt från jobbet ca 1 vecka. Veterinärbesök, hjärtscanningar o liknande kräver ofta att vi också tar ledigt från jobbet.

Kattutställningar är ett kostsamt nöje, och anmälningsavgiften per katt och dag ligger på mellan 250kr-500kr. Vi brukar åka på ca en utställningshelg i månaden (en eller två dagar), men vissa månader blir det fler och andra inga alls. Ofta har vi lång resväg till o från utställningarna, vilket även kräver övernattning på hotell eller vandrarhem. När katten ska ställas ut måste den dessutom ha ett burskynke, särskild liten sandlåda, samt mat- och vattenskål i buren. En förutsättning för att kunna åka iväg är också att man har transportburar.

Om en katt ska kunna tävla i högre klasser än Champion så måste man åka utomlands på utställning och plocka certifikat. Till Norge kan man åka utan rabiesvaccinering, men vill man åka till Danmark eller annat land så måste katten vara rabiesvaccinerad och ha ett EU-pass. Rabiesvaccinet kostar drygt 300kr per spruta, och därefter måste man ta blodprov på katten för att se så att vaccinet fungerar. Blodprov plus analys kostar mellan 300-1000kr. EU-passet kostar 500kr.

Ibland kan man behöva annonsera på olika sätt att man har kattungar till salu, och annonser kostar pengar.

För att hålla sig ajour med vad som händer i kattvärlden så har vi ett brett kontaktnät med andra uppfödarkollegor, och en hel del tid spenderas i telefon och genom att surfa på Internet. Dator, internetuppkoppling och telefon är därmed nödvändigt att ha.

Vi brukar också försöka gå på olika föreläsningar och seminarier som handlar om katter, vilket innebär en del resor och utgifter.

En bra digital systemkamera med blixt och objektiv, och en välfungerande hemsida är nästan en förutsättning att ha som uppfödare. De flesta kattungeköpare vill kunna följa sin kattunges utveckling vecka för vecka, så vi spenderar en hel del tid och pengar på hemsida o foto.

Vi har köpt in en hel del böcker som i största allmänhet handlar om katter, vilket också är utgifter.

Kattschampo, kammar, borstar, klosaxar, koppel, matskålar, sandlådor, klösmöbler, leksaker och liknande är sådant som vi också spenderar en del pengar på.

Kattuppfödning är en kostsam hobby som ändå ger oss så otroligt mycket positivt! Vi älskar alla våra katter, och vi har lärt känna massor av trevliga människor i form av kollegor och kattungeköpare, samt hankattsägare. Så även om det kostar en del pengar så är det ändå för oss värt det! Det är ett intresse som vi har gemensamt och som ger oss nöje och glädje, även om det ibland även kan vara oerhört tidskrävande och jobbigt. Vi har själva valt att bli uppfödare och lägga tid, kärlek, ork, energi och pengar på att föda upp kattungar och åka på kattutställningar, men kanske ovanstående beskrivning av kostnader kan ge en förklaring till varför en raskatt kostar flera tusen kronor.


Nu ska jag surfa en stund till, sedan bär det i säng..

Å förresten, Lufsa är förmodligen bokad nu också.. ;o) Familjen som fastnade för Krumelura tyckte att hon också är så fin, så de tar bägge! :o) Härligt, det tror jag blir kalasbra!

Majas ponny är inte såld, de nya tilltänkta ägarna ångrade sig i sista sekunden.. Så nu blir det mer väntan på en annan köpare.. Nåja, sånt är livet..

Ha det gott allesammans, ta hand om er o kramar!

fredag, juli 31, 2009

Det blir trots allt SW...

.. men inget WW i år.. Det hoppar vi över. Mannen ville åka till SW med våra ungtuppar, så då gör vi så.. Sen blir det kanske nån utställning o så hoppas vi på att komma med till Ädelkatten i december, det blir nog bra planering..

Jag hoppas bara att jag får ledigt från jobbet innan SW.. Nåja, det löser sig väl.. Jag lär väl gå i koma ett tag efter, men det får väl bli så då..

Ikväll har vi varit på Mediamarkt o bytt sonens headset som han köpte i julas, sladden började krångla o ljudet komma o gå. Mediamarkt bytte utan problem, tack för det! Sen handlade vi o därefter tacos.. Mannen o sonen fick laga maten, själv var jag upptagen.. ;o)

Nu väntar ett par veckors semester, ha det gott allesammans o simma lugnt!
Kramar!

torsdag, juli 30, 2009

Imorgon börjar semestern!!!

..bara denna natten kvar, sedan börjar semestern.. :o) Ska bli jättehärligt, även om jag har massor att göra. Det startar redan på lördag, då Majas älskade ponny ska flytta.. Köparna kommer, ska provrida och sedan åker hon. Det blir superjobbigt för Maja, hon har lagt ner massor av tid på att få ponnyn i fin form, och haft förmånen att ha henne som sin egen i drygt ett halvår. Majas hjärta önskar inget högre än en egen häst. Men de förutsättningarna finns tyvärr inte i vår familj.. :o( Jag har lovat vara där, hjälpa till med lastning och allt runt omkring, plus att jag får ta hand om min förmodat förtvivlade unge.. Det finns dock alltid de som har det värre.. En häst är en lyxvara, och livet är inte lika för alla, så enkelt är det.. Jag har läst lite artiklar om fattiga barn i Sverige, och då inser man trots allt hur lyckligt lottad man är trots att man ibland gnäller.. Men så är det, alla har önskningar och även om jag önskar att även en egen häst kunde inrymmas i familjen så är det lyx som vi inte har råd med, och det finns som sagt massor av andra familjer som har önskningar om betydligt futtigare saker i livet än en häst.

På lördag kommer också mamman i Krumeluras blivande familj, och det känns så jättehärligt att Krumelura ska få bo i en stor familj med kattkompisar och barn! Det kommer att passa henne utmärkt, jätteskoj!! Kvar blir då Lufsa, samt reserverade Murkla. Murkla får besök i nästa vecka, så då får vi se vad de säger om henne.. ;o) Hursomhelst är jag jätteglad att jag har hittat kanonfina hem till fyra av kattungarna, och jag har gott hopp om att även Murkla o Lufsa kommer att hitta sina hem! Det känns skönt!

Nåt som känns mindre skönt är planeringen för utställningar osv framåt i tiden.. Jag har fullständigt läst o räknat fel på dagar, datum, jobb, tider o annat, så i nuläget ser det inte ut som att det blir varken SW eller WW för oss... Men någon eller ett par utställningar hoppas jag kunna pricka in i höst/vinter i alla fall.. Jag ska kolla över det ordentligt imorgon, när jag har vaknat, men förmodligen kommer vi att få ändra planer mot vad vi tidigare har haft... Nåja, sånt är livet, och med tanke på mamma så kanske det är bra att vi håller oss lite lugna med resor..

Nu får jag jobba på lite, det är ju trots allt min sista natt på länge! ;o) Ha det gott allesammans, ta hand om er o kramar!

onsdag, juli 29, 2009

Bebisarna 6 veckor!!


Nya 6 veckorsbilder finns i albumet!

Krumeluran är ett stadigt fruntimmer, om man nu får skriva så om en 6 veckors kattunge! ;o) Hon har rejäla labbar, ett självförtroende som heter duga och en blick som kan få vem som helst att vekna! Att hon sedan är oerhört social o gosig skadar ju inte heller! Krumeluras pälskvalitet är mycket bra, och jag tror fortfarande att hon blir blåsmoke med vitt! Täckhåren sticker upp som om hon vore ett litet piggsvin! Sötisen! Idag har hon haft besök av en trevlig tjej som söker en blåvit kattunge! Ärligt talat tror jag faktiskt att Krumelura skulle passa dem som handen i handsken.. ;o)

Irmelinas tilltänkta familj valde henne, precis som jag hoppades! Irmelina är en raring, busig, gosig, rolig och alldeles ljuvligt gullig med sina jätteöron! Hon kommer att passa sin nya familj alldeles utmärkt, det är jag säker på!

Även Gnistra kommer säkert att falla till belåtenhet, även om hon just nu tycker att det roligaste i världen är att klättra o klänga, o alldeles särskilt på alla jeansklädda ben som kommer ut i köket! Hon klättrar snabbt o ihärdigt upp och därför fick de små in en egen klösmöbel i köket idag. Gnistra klättrar o klättrar o klättrar på den, men när hon kom allra högst upp blev det aningens läskigt, så då fick matte komma o rädda henne!Söt som socker, Gnistra-raringen!

Filiokus utvecklas enormt just nu, och jag tror att han kommer att bli en rejält stadig bit när han är klar! Jämfört med tjejerna har han en helt annan substans och tyngd i kroppen, och jag tycker att han artar sig fint! Filiokus är en lugn gentleman, han tänker sig för innan varje steg han tar, precis som pappa Cutie!

Lufsan är en raring! Hon har härlig pälskvalitet, men är kanske inte riktigt lika stabil i kroppen som t ex Krumelura och Filiokus. Hon är en liten primadonna som skriker i högan sky om något inte passar henne! Vacker tjej!

Å så Murklan! Jag älskar Murklans stadiga o stabila kropp. Jag är fortfarande inte helt tillfreds med hennes ögon, men resten är stabilt, stadigt och med fina linjer. Hon har en härlig lodlinje o kraftfull haka, samt enorma öron med tofsar! Lite anonym i sina syskons sällskap, Murklan märks inte lika mycket som dem, och har än så länge en mer outtalad personlighet. Ska bli spännande att få följa hennes utveckling vidare.

Nu måste jag jobba, två nätter, sen semester, det ska bli härligt!! I helgen ska vi kanske till mamsen, hon har varit så enormt trött under sin behandling att hon knappt orkat ur sängen, men nu har hon ett litet uppehåll, så vi håller fortsatt tummarna att behandlingen ska funka bra!

Ha det gott allesammans o ta hand om er!

måndag, juli 27, 2009

Bebisarna växer!


Irmelina är just nu mest ett par stora, välplacerade öron och stora ögon! Hon är jätterar, en riktig goseprinsessa! Jag har tagit lite nya bilder idag på alla och lagt in dem i albumet.

Idag har vi också haft besök av en familj som har en katt från oss sedan tidigare. De har kikat på Irmelina och Lufsa, och förhoppningsvis vill de ha någon av flickorna.. Håller i a f tummarna! Familjen är jättego o trevlig och jag vet att de kommer att ge en eventuell kattunge ett fantastiskt hem! Extra roligt också med kattungeköpare som kommer tillbaka och trivs bra med katterna från S*Vildhjärtas! :o)


Krumelura är en charmerande liten ankunge fortfarande! Vi har fått lära känna många speciella personligheter under vår tid som kattuppfödare, men frågan är om inte lilla Krumelura är den som fångat mig extremt mycket! Hon är helt otroligt rolig, jag kan sitta i timmar o bara kolla på henne o hennes syskon!

I nästa vecka får vi fler besök till kattungarna, jag måste säga att de alla tar det fantastiskt bra med alla besökare! Hur goa o coola som helst, kryper glatt upp i famnen på vem som helst och somnar ofta mitt i alltihopa! Jag är glad att våra kattungar är så goa o mysiga!


Nu ska mannen o jag jobba vidare med hemsidan, det tar tid... ;o)

Ha det gott allesammans o simma lugnt!