lördag, november 25, 2006

Pigg o gla o KM...

Nu är jag pigg igen.. Eller någorlunda i a f, jag har inte haft mer än lite ont i huvudet (haha, kan man ha ont i en protes?) och ganska rejält ont i nacken, men annars är man fit for fight igen.. Igår flyttade Shanta o Corpse Bride, snyft! Och i morse sa jag hej då till killarna, för söta Edward o Donnie flyttade hem till sin familj idag! Inga bebisar hemma och det känns TOMT!!! Urk.. Hela dagen har Maja o jag varit på KM och det var skoj! Maja jobbade i prisrummet och jag var assistent o pysslade med lite av varje. Det gick ganska bra för "barn" o barnbarn, Bazooka blev Bäst i Ras och nominerad som bästa Kat II-vuxen. Mirre (S*Offsides) blev BIV och skötte sig alldeles ypperligt, Frans blev 1:a och var en riktig goding! Jättekul och roligt att se att det goda temperamentet håller i sig i generationer! Grattis Marie, Johan & Lotta och Annika & man!En massa andra fina katter var det också och storslam tog en ursöt liten cornish rex.. Så sööööööt!!! Dagen har rusat på i snabb takt och när jag kom hem satte jag på mobilen (som jag hade urladdad i väskan hela dagen). Doris Viggesdotter har ju tävlat i Finland idag och hon fick CAC i konkurrens! Jätteroligt, grattis Doris & Rosmarie! Jag blir så stolt o glad, och helst när jag fick höra att hon hade konkurrens. Grupp 6 är aldrig enkel, så varje cert känns nästan som en BIS!

Jag har pratat med Marie Bazooka och lilla Shanta är mycket populär hemma hos S*Fairyheartsen.. Trots att hon stundom sitter under bordet å morrar åt halvbrorsan Bazooka... ;-) Edward & Donnie verkar ha funnti sig väl tillrätta i sin nya familj och jag är övertygad om att de får det fantastiskt bra där! Corpse Brides ägare ska jag också ringa till o jag antar att den lilla mamsellen är lika tuff o cool som sin mamma... De är ju oerhört lika i både utseende o temperament, men jag tror att dottern är ett strå vassare typmässigt.. Hon kommer nog att bli en riktig pingla!

Nåja, nu är jag jättetrött.. Så nu blir det vila mest hela kvällen.. Ha det gott allihopa! Nästa helg är det Ädelkatten, Yiiiiiiiiiiiiiihaaaaaaaaaaaaa!!!

torsdag, november 23, 2006

fortsatt sjuk - och det är JÄTTETRÅKIGT!

Hrmpf.. Sjuk.. Hur roligt är det på en skala liksom? En bra sak är att man har legat i sängen o myst med tre små kattungar mest hela dagen.. Donnie var lite fisförnäm idag, så det var bara tjejerna o Edward som ville gosa... Sen har jag läst.. Surfat några småstunder.. Känt mig allmänt seg o hängig, inte alls roligt.. Nåja, det blir väl bättre såsmåningom, men imorgon blir jag hemma också..

Idag har jag inte något skoj alls att berätta.. Känner mig nöjd att domarfördelningen till Ädelkattens utställning nästa helg har kommit, men ärligt talat, jag fick de jag minst önskade till Shanta.. Fast, å andra sidan så är det helt öppet o ingen som vet hur det slutar och det kan ju vara en fördel ibland. Bruce Viggesson kanske kan plocka något cert, om jag har tur.. Men just nu känns det som att jag inte är inne i nån gräddfil, så vi får se.. Skitsamma, jag ska ha jätteskoj ändå.. Men undras just om det duger med morotskaka till fika för den där Häxan?? Hmmm... Jag har ett kanonbra recept på långpanna och det blir sååååå gott!! Suveränt! På lördag har vi KM, fast jag har inte någon katt att ställa. Bruce behöver vila, jag vill inte stressa honom för mycket o vi ska ju på långweekend nästa helg till Göteborg, så han får vila. Candy är så ohyggligt stor o tjock så om jag skulle visa upp henne så skulle det definitivt inte vara till hennes fördel.. Tjockare fertil hona får man leta efter... Skulle möjligtvis vara Quiddie Trollpacka då.. hahahaha.. Dompan är i kondition, men hatar bilåkning. Loppan är glad att vara hemma liksom Blossa, så därmed finns ingen kvar.. Kattungarna ska också vila, även om jag ursprungligen hade tänkt ta med dem, men sedan kom deras magsjuka emellan och det känns lite väl stimmigt för dem att dels flytta o sedan åka på utställning. Bättre då att de får bo in sig i sina hem lite.. Deras tid kommer nog. Hoppas jag är frisk tills på lördag bara, nu känns det som en omöjlighet, men jag ska fortsätta trycka i mig c-vitaminer så att jag blir frisk..

Doris är i Finland den här helgen o tävlar.. Ska bli spännande att få höra resultaten därifrån.. Vi håller tummar, tassar o tår för henne! Annars inget nytt på fronten.. Händer liksom inte så mycket när man inte orkar tänka.. Mannen är iväg o handlar pizza till kvällsmat, det är bra.. Å själv ska jag hoppa i badet o värma upp mig, sedan ska jag vila o så är det "Medium".. Kram till er alla!

onsdag, november 22, 2006

Usch, jag är sjuk!


Jag gillar verkligen inte att vara sjuk, men idag fick jag åka hem från jobbet. Ont i hela kroppen, huvudvärk och allmän hängighet.. Jag har egentligen inte tid att vara sjuk! Men å andra sidan så kan man inte göra så mkt åt det.. Cyklade hem och hade hugg över hjärtat, precis som i morse när jag cyklade till jobbet, så jag tog det lugnt o försiktigt. Intog sängläge med fyra små kattbarn på och runt mig.. Å så en grymt kelsjuk Loppa som skulle ligga under täcket. Bruce Viggesson kom en sväng även han, det är konstigt när bara matte är hemma själv... Då vill alla katter kela.. Vilade en timme, hade feber trots alvedon och fick ringa till jobbet o berätta att det inte blir jobb för min del i morgon heller.. Attans, jag som hade möten o allt annat att göra.. Nyser nästan oavbrutet...Urk, så tråkigt att vara sjuk! Läste en stund, o gick sen upp i duschen.. Det gjorde ont att duscha.. Ner i sängen igen o där har jag legat.. Steg upp för en stund sedan o kollade datorn om domarfördelningen till den där nedrans utställningen nästa helg hade kommit. Det hade den inte.. Surfade en liten stund, sen ner o gjorde en snabb middag med pasta o pastasås. Mannen fick hämta Wilma, som somnade tidigt i soffan. Kanske är på väg att bli sjuk hon också..? Ska gå ner o lägga mig en stund till o hoppas att jag orkar se "Bonde söker fru"... Nattinatti..


Uppdaterar med bilder på Bruce o Edward, de är värsta polarna nu! Sååå söta ihop!
Vill också lägga in en länk till en tänkvärd historia.. http://www.andie.org.uk/hcm/story.htm

måndag, november 20, 2006

Kattungarna 13 veckor!!

Idag lovar jag att inte vara så predikande i bloggen, för även om en del kanske tror det så springer jag inte med pekfingret i vädret o talar om för allt o alla vad de ska eller inte ska göra... Som t ex det här med HCM-test. Jag är ju, som ni kanske förstår, måttligt nöjd med folk som inte kan läsa på tillräckligt mycket för att ha faktabaserad kunskap utan hellre bara tycker o tänker utan att veta eller efterforska.. och kanske främst när de trots att de har blivit överbevisade bara sticker huvudet än djupare ner i sanden o låtsas som om man inte hade fel.. eller nåt.. ALLA gör vi fel, inte minst jag, men man måste ju också vara man/kvinna nog att erkänna det.. Även om det kanske svider... Nåja, vad jag vill meddela alla är att även om man har olika åsikter om avel, tester och annat så behöver man inte bli fiender. Det handlar om respekt! Man ska kunna respektera varandra o tycka om varandra trots att man inte tycker likadant.. MEN det finns ju också de som man absolut inte kan tycka om oavsett om de skulle ha samma åsikter o samma synsätt som en själv.. Fast då handlar det om personkemi, och inte heller det behöver utesluta respekt.. Dessvärre så blir jag nästan mörkrädd när jag konstant träffar på folk som glada i hågen tror att det här med kattuppfödninge handlar om att vinna på utställningar o att det är avelsarbete att föda upp fina kattungar.. jo, visst är det en del av det, men en stor del är att hela tiden läsa o lära och få mer o mer kunskap.. Å ju mer kunskap man får, desto mer fattar man att man inte kan NÅGONTING...
Äntligen nya bilde rpå våra sötnosar! 13 veckor idag, och tiden har RUSAT fram! Snart flyttar de... snyft.. Tack o lov bor alla nära och det är skönt! Då kan man hälsa på dem ibland..
Annars känner jag mig allmänt snuvig och lite halvhängig fortfarande.. Men jag har ju som bekant inte tid att vara sjuk.. Mannen har drabbats av städnoja, går runt o plockar o städar o fejar mest hela tiden. Jätteduktig!
Å nu blir det snart sängen med min bok.. I morgon är det jobb, utveklingssamtal för Maja, föräldraträff på jobbet och sen tror jag det är lugnt.. Pust.. Nattinatti!

söndag, november 19, 2006

Söndag o seg..

Yihaaa! Johan är kvar! Min lille Idol! (Han var visst bra Malena!!)

Igår var jag på gymnastiktävling, sonens lag hette Team Blåkulla och var utklädda till Häxor, med peruker o häxklänningar hoppade de trampett och var så fina o skojiga att de blev utsedda till det gladaste laget! Hejaheja! En fika hos svärföräldrarna för att fira Wilmas födelsedag blev det också, jättetrevligt! Idag har jag varit på styrelsemöte i kattklubben, som vanligt tog det nästan halva dagen.. ;-) Men trevligt som vanligt och mycket som dryftades. Imorgon ska jag ringa lite samtal, bl a till Satu, veterinären som byggt en djurklinik på Öland, eftersom klubbens ”kattskola” ska dit på studiebesök.. Förhoppningsvis kan vi trycka in en föreläsning nästa höst också i genetik, det blir skoj!


Under helgen har jag funderat lite över katter o avel och sånt.. Lite har jag varit ute på Norsk skogkatt i Focus och diskuterat bl a HCM-tester.. Det är en het potatis huruvida man ultraljudar sina katters hjärtan eller inte, och jag hör till dem som vill testa och som tror på att testa. Jag har hittills inte hört något bra argument för att inte testa, men det kanske kommer? Jag måste säga att jag blir riktigt trött på en del människor när man diskuterar.. En del människor som sitter på forum o diskuterar verkar inte kunna ha distans och se skillnad på fakta o skitsnack, det tycker jag är synd.. Men så är det i kattvärlden och i alla andra världar, tyvärr.. Tänk om folk kunde använda hjärnorna och tänka till lite istället för att kasta skit på andra? Eller om man kunde ta två sekunder o försöka tänka innan man går till attack utan anledning… Nåja, diskussioner leder ändock alltid till något, och som väl är så väljer man ju vilka man vill samarbeta med i kattvärlden och det är ju skönt att man har goda vänner! :-D Och bara för att man har olika åsikter om olika saker behöver man ju inte bli ovänner, eller? Nåja, jag tänkte försöka delge min egen version av hur jag ser på avelsarbete och tester här i min egen blogg. För här får jag skriva precis hur jag vill och tycka vad jag vill.. Det tycker jag är bra! ;-)

HCM är en hjärtsjukdom som finns hos alla kattraser och har säkerligen flera olika nedärvningssätt. Man vet om flera fall av HCM hos Norska skogkatter. HCM är en dödlig sjukdom, men man kan bromsa den med mediciner OM man upptäcker att katten har den. Man kan också förhoppningsvis genom att testa förhindra att man använder redan sjuka djur i avel, och det tycker jag är bra. Tyvärr är det ju så att även om man testar sin katt kontinuerligt så kan den utveckla HCM. Det som då är bra är att man har testat och via testet upptäcker sjukdomen. En hel del skogkattuppfödare testar sina djur, andra gör det inte. Varför testar jag? Jo dels för att jag tror på att man upptäcker sjuka djur, eftersom så har skett. Arbete pågår med att försöka hitta ett DNA-test för HCM, men eftersom det säkert finns olika variationer av sjukdomens nedärvning så tror inte jag att man genom att ta ett blodprov kan garantera att katten inte får HCM. Det man kan garantera är dock att katten inte har just den genen som ger just den sortens HCM, men katten har ju andra gener som kanske kan ge HCM..? Därför kommer jag att fortsätta ultraljuda mina avelskatters hjärtan, för finns det något som jag är rädd för så är det att sprida dödliga sjukdomar vidare, helst om jag vet att det finns ett test som kan ge mig ett någorlunda tillförlitligt svar. Vad finns det då för argument för att inte testa sin katt? Det finns ju såklart negativa sidor av testerna. En negativ del är att det kostar pengar. Jag har betalat drygt 1000kr vid varje testtillfälle. Jag testar också kontinuerligt för Fiv/Felv vilket kostar mig ca 700kr per år och katt. Dessa är de tester jag tror på, men jag kommer även att ultraljuda njurarna nästa gång jag åker för att ultraljuda deras hjärtan, och det kommer att kosta några hundralappar extra. Jag har i dagsläget 2 avelshonor och en blivande avelshane. En del säger att de inte har råd att testa sina katter. Jag är inte rik, men för att kunna göra dessa tester som jag tror på så får jag försaka något annat. Och jag känner att ur moralisk synpunkt så har jag inte råd att INTE testa… För mig är valet enkelt, har jag inte råd att låta kattens hjärta blir ultraljudat så har jag inte råd att ta en kull. Jag tjänar inte ett rött öre på mina kullar, för de säljs för 5000kr och de flesta som inte testar sina katter säljer sina kattungar för samma summa. Nåväl, att man inte har råd att testa sina katter är ett motargument jag ofta hör från dem som inte testar, men det köper jag inte…

Ett annat argument är att testerna inte är tillräckligt tillförlitliga och att man ”väntar” på att ett DNA-test ska komma.. Men ett DNA-test är ju inte heller helt tillförlitligt och hur kommer man fram till ett DNA-test? Jo, genom forskning. Och genom att kolla de katter som dels är fritestade och dels de som har HCM som konstaterats med hjälp av ultraljudsundersökningar av katternas hjärtan.. Med andra ord så bidrar jag genom att ultraljuda mina katters hjärtan till forskningen runt denna dödliga sjukdom. Det tycker jag känns bra. Men hur känns det att vänta o låta andra jobba för ett DNA-test som man själv tänker använda sig av så småningom? Det tycker jag är att åka snålskjuts på andras bekostnad… Å sånt är inte min grej..

Jag vet inte hur många gånger jag har hört om katter/katten vars hjärta blivit ultraljudat och som konstaterades inte ha HCM och som två veckor senare dog knall fall i just HCM.. Men jag har fortfarande inte hittat någon dokumentation på dessa/detta fall eller statistik som tyder på att detta är vanligt förekommande.. Finns verkligen de här katterna??

Många säger: ”jag ska testa mina katter”.. å sedan gör man inte det.. Man förespråkar testerna och testar ändå inte av någon för mig outgrundlig anledning.. Det är för mig fulaste varianten. Antingen testar man eller så gör man det inte, så simpelt är valet.. Att säga att man ”ska” betyder ju i praktiken ingenting.. När ”ska” man testa då?

Vi lever i en tid när teknik och utveckling går framåt i ganska hög fart. Om det nu finns tester som man kan använda sig av för att undvika sjukdomar, varför inte göra det? Vi människor gör det, vi kollar blodtryck o tar blodprover för både det ena o det andra. Men inte på våra husdjur.. Kanske är det så att vi genom att förneka de redskap som finns att använda för att i största möjliga mån undvika sjukdomar sänker kattens status? Kanske vi genom att inte testa visar att vi inte bryr oss, för vi vill egentligen inte veta? Eller? Det måste kännas OERHÖRT tungt att få beskedet att ens katt har HCM. Och kanske framförallt när man har avelsplaner för katten. Men livet är inte rättvist. Och jag tror inte på att blunda o stoppa huvudet i sanden, för då kan inget hända.. Genom att få kunskap och genom att lära oss mera så kanske vi kan få tillbaka den ras som kallas för naturlig och hälsosam. Genom att blunda och stoppa huvudet i sanden tycker jag att man visar egoism och att man inte bryr sig… Men alla är vi olika.. Jag bryr mig om skogkatterna i ett helhetsperspektiv som sträcker sig över mitt eget stamnamn. Jag vill lära och veta mera, ibland är det man får veta bara skitsnack, så jag har lärt mig att noga kolla upp fakta. Att föda upp och leva med Norska skogkatter är ett stort intresse för mig.. Jättestort! Och jag är så glad att jag har en familj som delar detta intresse och för att jag har goda vänner med samma intresse!

Nog om detta, nu ska jag snart lyfta luren och ringa min kompis Marie. Hon har varit o hälsat på Dompans vackra barnbarn i Stockholm! Liiiiiiite avis är jag nog, helst när man tänker på att de satt hemma hos Sussie o Thomas o käkade o hade mysigt igår kväll.. Det är illa när större delen av ”La familiga” bor i Stockholmstrakten! Nåja, någon utställning lär kunna planeras in där framåt våren o förhoppningsvis ska vi samåka till Finland också på utställning, då blir det skoj! Ser redan fram emot det, men först blir det Ädelkatten.. Jihaaaa, så skoj det ska bli! Hoppas jag….
Tack o hej, nu ska jag hjälpa Maja med städning av hennes rum.. Pust.. The neverending story..