lördag, april 25, 2009

Dackekatten avklarad!


Det började allt annat bra, och det kändes som att mina onda aningar från tidigare skulle slå in. Bilresan till Värnamo gick utmärkt, och vi var framme i god tid. Däremot körde vi snabbt bort den tiden genom att irra runt i ett Värnamo där man bl a hade marknad.. Nåja, sent omsider kom vi fram med våra två morriga snuskpellar fulla med hormoner (Cobra o Cutie) samt liten Coco. Cutie startade fint med att morra som en brummande traktor redan i veterinärincheckningen... Suck.. Sen skulle jag klä burarna och då insåg jag snabbt att Cocos bur var i ena änden av hallen, och grabbarnas i den andra.. Dubbelsuck.. Gnällde lite hos incheckningen, och kände mig som en surkärring, men det var liksom som en motgångsdag. Stirrade runt o sprang mest i cirklar, o mannen fick göra det mesta av burklädandet tillsammans med Johanna (Xekes "lillmatte"), och det funkade trots allt med Coco i ena änden och grabbarna i andra änden, även om det blev en massa springande.


Jag gick assistent hos Ulrika, men sprang över o bytte till Cobrans domare strax innan han skulle upp för bedömning. Cobran hade inga konkurrenter och tog sitt första CAC, men blev rättvist slagen i BIV:en av honan. Han skötte sig ok, men var hormonstinn o spänd.. Cutie däremot lät fortsatt som en traktors brummande, avslappnad i kroppen, men morrig o sur mot omgivningens alla katter. Knäppkatten! Nåja, han hade 6 konkurrenter, så jag räknade kallt med att både han o Madox (Demonius son) skulle bli oplacerade, de är ju yngst i gänget! Skit samma, träningen var viktigare än resultaten och jag vet ju att såväl Cobran som Cutie behöver mer tid att bli hanar, man kan liksom sällan tävla som 10,5 månader gammal i vuxenklass..


Nåja, det var bara för assistenten att plocka upp Cutie på bordet, han var först ut, och jag sprang o hämtade alla andra konkurrenter. Cutie fick en superfin bedömning och hans domare Lone tog väl hand om honom o förstod hans ungtuppighet bra. Tack för det, kändes jätteskönt! Efter en del morr, fräs o väs så blev han ändå ex 3, och Demoniussonen S*Syrenbackens Reside Maddox blev Ex 4 och det var jättekul att det gick så pass bra för våra killar! Jag var mest stolt att Cutie ändå skötte sig fint, fast jag gillar inte hans morr o stönande. Han är helt avslappnad, men låter som en surpuppa, kanske är han en förklädd birma.. Nåja, det är mycket känslor som ska landa i honom, och nu har han paus ett tag till från utställning. Vi tränade senare en del i lokalen och han skötte sig bättre o bättre ju längre dagen led. Även Cobran fick sin dos av träning av husse, och han var uppe som enda skogishanen mot två äldre ragdollhanar i nom. Självklart blev han slagen, o rättvist var även det, så jag var bara nöjd att få träna honom i att visa upp honom. Lite morr o gläfs var det även från Lille Skutt, men han skötte sig bra ändå.


Madox var en riktig raring, jag blev stolt över att han var så cool o utvecklats fint! Sötkille!


Demonius vann sitt cert trots två konkurrenter och skötte sig utmärkt. Han har utvecklats jättefint och är en rejäl kille (utan övervikt) som väger 6,8kg. Honom kan mamma Candy o pappa Vale vara mycket stolta över!! Fin kille!


Pappa Xeke blev BIS avelshane o dessutom var han nominerad som hane! Hejja Xeke! Han o Cutie ÄR lika utseendemässigt, men pappa Xeke är lugnheten o coolheten själv till skillnad från de vandrande hormonkillarna C & C!


Sötnosen Coco hade tre konkurrenter, men lyckades bli Ex 1. I BIVen blev hon slagen av en för dagen mer harmonisk klass 12-kille, men jag var ändå mer än nöjd med Coco. Totalt avslappnad, trevlig och underbart vacker! Sötisgumman!

Nu ska jag ta en cider, sätta mig vid tv:n och bara ta det riktigt lugnt hela kvällen innan jag kryper i säng!

Tack för alla er som gav oss trevligt sällskap idag o ha det gott o kramar till alla!

onsdag, april 22, 2009

Myskillarna Bruce o Kojjti!

Bruce Viggesson med Kojjti!Sötnosar..

Jag har varit rätt slö, trots min digra lista med "att göra-saker".. Men imorgon gäller det att sätta fart, det har bara varit en massa annat rännande.. Fast en del har hunnits med..

Idag kom min älsklingsjobbarkompis från dagjobbet på besök med en av arbetstagarna, och det var jättemysigt! Vi fikade o satt en stund ute i solgasset på vår altan. Vår baksida har rätt bra läge, det är sol från morgon till eftermiddag. Sen har jag o mannen köpt o kånkat hem en massa jord, och dessutom har jag redan planterat uteblommor.. Jag brukar vara sen med det, om jag ens hinner med det.. Typ till midsommar brukar mina krukor vara planterade i bästa fall.. Men nu har jag satt penséer i krukor på både fram o baksida o tvingat mannen att klippa gräset. Jättebra! En artikel har jag också skrivit, och skickat den på remiss till avelsrådet. Blir spännande att se vad det tycker om den.. ;o)

Just nu springer Wilma o Kojjti i skytteltrafik över hela huset.. Ömsom Wilma först med snöret o Kojjti efter sig, och ömsom tvärtom, Kojjti drar snöret med Wilma efter. Annars är herr Kojjti (Cutie) en synnerligen märklig herre. Han tycker inte om husse! Förmodligen är det husses favoriserande av Cobran som spökar, men Kojjti VÄGRAR att ö h t befatta sig med Stefan. Han är inte elak eller liknande, men om mannen lyfter upp honom så vänder han bara bort huvuvdet o ser allmänt lidande ut. För att sen hoppa ner så fort möjlighet ges, och springa till mig. Sötisen! Han är verkligen en riktig mattekatt!! I just love him!

Nu ska jag snart ner o titta på "Rent hus". Maja är på hemväg från stallet, mannnen o sonen är på väg till innebandy och Linn är i kyrkan på gudstjänst och efterprat om deras resa till Frankrike i sommar. Nästa vecka ska Linn o Sacke på konfirmationsläger, det blir roligt för dem. Linn som ledare o Sacke som konfirmand..

Nähä, nu väntar soffläge en stund, därefter tv o sen ska jag bada katter.. Jag har visst skjutit upp det, så bli inte förvånade om jag badar dem först på fredag kväll.. *fniss*

Ha det gott, ta hand om er o kramar!

måndag, april 20, 2009

Det måste vara nåt konstigt med kameran...


..för alla motiv består alltid av en svart vit ung Norsk skogkatt-hane.. Husse jobbar idogt med kameran, men motivet är alltid detsamma.. Cobran. Observera på dagens bloggbilder VEM som är i fokus.. ;o) Visst, Cutie får vara med på ett litet hörn, det får han faktiskt, men det finns nada individuella bilder på Cutie när husse har fotat, det är ett som är säkert! Kärlek är härligt, o husse älskar verkligen sin Cobra, sin Bruce o sin Ushki.. Samt Loppan!! Det är riktiga hussekatter det! O de älskar husse! Men Cutie är en mattegris, och det är väl därför han inte får vara med på bild när husse fotar... ;o) Eller får mindre utrymme liksom...


Dagens obligatoriska telefonsamtal till mamsen var gott att höra, hon mår riktigt bra, och har full service på sjukhuset. Hon är jätteglad för omtanken o vänligheten från alla där och första dosen av cellgifter o annat smått o gott har gått bra. Vi fortsätter hoppas! Innerligt!

Idag har jag sovit djupt och drömt en läskig dröm att jag var på en färja som höll på att gå under i nån skärgård. Döläskigt! Jag hade katter med mig också, och gjorde mitt bästa för att rädda Cutie genom att skrika åt räddningspersonalen att han visst kan simma!! Hmmm... Förmodligen var jag lätt övertrött efter helgjobbet. Annars har inte många knop gjorts idag, inhandling av kattmat samt diverse förnödenheter, för övrigt bara lugn o ro. Jag har många dagar på mig att städa! Visst har jag plockat i diskmaskin o tvättmaskin, men det går liksom av bara farten.. Imorgon ska jag göra ännu en av mina listor över vad jag ska göra under min ledighet. Den blir nog rätt lång o hinner jag med hälften får jag vara glad... Å andra sidan gör det inget om jag inte hinner med nåt, men det bör jag väl ändå göra. Imorgon är det också kattbad av herrar o liten dam.. Men dessförinnan storstädning o skura golv, känns onödigt att bada vita katter om golvet är skitigt. Eftersom jag jobbade i helgen så ska jag också skura bajslådor, det hanns inte med i helgen.

"Eeeey!" säger Cobran, "är CUTIE i fokus nu???"


Självklart tog Sun King sin titel i Surahammar, o inte i Västerås som jag skrev i tidigare inlägg.. Men Klöset är liksom Västerås för mig o allt över Kalmar är "uppåt", men jag är extremt usel på kartor.. Jag behöver verkligen plugga in lite, för jag är så naivt dålig på geografi att jag nästan skäms... Noll koll, verkligen.. Jag vet vart jag har varit, men har ingen koll om man kör hitåt eller ditåt för att komma dit.. Nåja, tur att mannen har bättre koll, jag hoppas vi hittar till Värnamo i helgen.. ;o) För rättelse måste jag ju också berätta att han faktiskt hade ytterligare en konkurrent (två stycken m a o) och jag är jätteimpad o stolt av att Sun King tog sitt sista cert till GIC!! Men mest impad är jag fortfarande för att Sun King sköter sig fint och är trevlig. Han är en fertil femårig hane, lever med flera andra fertila hanar och ändå sköter han sig bra! Det gör mig stolt och ger även ett gott betyg till hans ägare!

Hur kommer det sig då att en del inte gör det? Varför smäller katter på utställning? I Surahammar, där jag inte ens var, fick jag veta att ett fåtal katter inte var på allra bästa humör.. Vad beror då dåligt temperament på? Jag tror personligen att det kan vara en av tre saker, eller kanske ibland alla tre i en kombination. Den första, och viktigaste biten för oss som avlar, är temperamentet. Avlar vi på dåligt temperament så får vi dåligt temperament, simple as that. Vi KAN också få riktigt bra temperament efter katter som gett erkänt dåligt temperament, det finns det många bevis på också, tack o lov. Men det finns ingen socialisering, träning eller metod i hela världen som råder bot på medfött dåligt temperament! Det är samma med hundar, hästar, katter osv. En del är helt enkelt opålitliga och har dåligt temperament.. Vad det sen beror på kan vara många olika saker. Katten kan ha ont, vara sjuk, ha dåligt självförtroende mm mm mm. Eller också är katten bara en synnerligen elak jävel.. O självklart kan man ta en provkull på en katt med dåligt temperament o följa upp, men för mig, som uppfödare av sällskapsdjuret katt, så är temperamentet OERHÖRT tungt vägande. Men det vet säkerligen mina bloggläsare. En annan anledning kan vara att det finns en extremt ovanlig-konstig-hemsk situation som gör att katten ballar ur. Den kan bli skrämd av en annan katt som konstant väser o fräser (fråga Cobran, som stundom mött hormonstinna, äldre hankattungar som fullkomligt skrämt liver ur vår lille Skutt.. Har lille Skutt reagerat genom att attackera eller bli aggressiv tillbaka? Nej. Han har försökt krypa in under tröjan på mig istället.. ;o)) Det är inte rätt mot snälla katter att få möta elaka. Men å andra sidan så får snälla katter ta det. Precis som assistenter o domare får ta hugg, bett, riv mm för att ägare drivs av en längtan att ställa ut sina aggressiva katter. Det är inte heller snällt. Men världen är inte alltid snäll. O inte heller är den rättvis, som bekant. En tredje anledning till att katten smäller är att den är oerhört dåligt tränad, men det tror jag knappast är en ensam bidragande orsak till att katten smäller. Däremot så tror jag att den kan påverka. Här kommer socialisering in. Jag tycker att vi uppfödare bör vara OERHÖRT noggranna med att socialisera o hantera våra kattungar. De ska lära sig hantering på alla de sätt o vis, samtidigt som det är vår uppgift att göra dem trygga med självförtroende. En stabil katt med en god socialisering i bakgrunden smäller sällan, jag skulle nästan vilja säga aldrig... Och OM man nu har en katt som kanske smäller eller beter sig illa så finns det väl ingen anledning i hela världen att släpa med den på utställning, eller gör det det??? I så fall kan man ta med katten, låta bli att ställa den (och spara assistenter o domares armar o ansikten), träna den och förhoppningsvis se hur den beter sig. Man måste också utvärdera dess framtida avelskarriär. För om man avlar på husdjur så handlar det inte bara om utseende, även om man är intresserad av utställning. Det handlar om ett djur, ett sällskap och förhoppningsvis en vän för livet. Jag tycker att ett obligatoriskt krav för oss uppfödare borde vara att verkligen tänka på temperament o hälsa FRAMFÖR ALLT! Sen vet vi alla att det inte alltid blir som man har tänkt sig, men vi kan väl ändå för guds skull göra det vi kan för att få fram friska o trevliga djur? Det är väl det mest representativa för oss som uppfödare?

Personligen är jag jätteimponerad av hur våra svenska domare dömer gällande temperamentet. Ofta blir katter med dåligt temperament sämre placerade, helt enligt vad jag tycker är rätt. Men ibland slinker det igenom vackra katter med orden att det ska vara en skönhetstävling. Jo, det är det. Kattutställning är en skönhetstävling. MEN i FIFes och SVERAKs regler för utställning står följande:
3.9 Fel som medför diskvalificering
Följande katter ska uteslutas från tävling:
a) aggressiva katter – om två assistenter ej lyckas ta katten ur dess bur, får den inte tävla. Om en katt är aggressiv på tre utställningar, är det upp till det nationella förbundet/klubben att avgöra om katten ska avstängas från all framtida tävlan.
Nationellt tillägg
Det är domarens eller utställningsledningens sak att avgöra om en andra assistent ska försöka att ta katten ur sin bur eller ej. Katt som inte kan bedömas på grund av temperament ska av domare eller utställningsledning diskvalificeras oavsett om det sker under bedömning i klassen, Bäst i variant, Nominering eller under Best in Show.


En del domare är för "snälla", tycker jag. Jag tycker inte att en katt som väser eller fräser ska få ett gult kort, men en katt som hugger eller attackerar mår bäst hemma. Tyvärr inser inte en del ägare det, och då är det inte bara synd om katten, utan även om alla som drabbas. Jag är ledsen, men det är aldrig en ursäkt för en katt att den är vacker om den är aggressiv...

Så, det var kvällens blogg, inspirerad av katter i vanlig ordning. ;o)

Ha det gott allesammans, ta hand om varandra o era katter o tänk positivt. Kram!

Söndag o jobbnatt 5 för den här veckan...S*Vildhjärtas Cobra Starship.. En bild säger mer än tusen ord.... :oD

Jobbnatt fem för den här veckan, sen väntar låååång ledighet.. Nästa onsdag går jag på med ett möte på två timmar, annars är jag ledig i sjutton dagar.. :oO HELT otroligt!! Nåja, jag har tagit semester nästa helg för att åka på Dackekattens utställning, därav min lååååååååånga ledighet.. Sen får jag tillbaka en jobbnatt som jag har jobbat åt en kollega, så jag har jobbat hårt för min ledighet! Inte ska jag rulla tummarna heller, jag har MASSOR att göra hemma, inte minst att ta itu med den vanvårdade Beirut-täppan på såväl bak- som framsida av huset.. Phui! Ska självklart softa o umgås med familjen och mamsen också! Det blir som en liten minisemester innan sommaren ens har börjat, men jag känner att jag behöver det! Så vad gör väl det att jag i dag bara har sovit fyra timmar, jobbat 6,5 timmar i stallet o sen åkt till detta jobbet för att jobba tio timmar vaken natt? Visserligen är jag trött som en gnu, men jag överlever med blotta tanken på min långledighet! Konsten är att hålla sig sysselsatt och att inte göra det till en vana att sova för lite.. Imorgon lär jag väl knappt komma ur sängen på hela dagen..

Helgen har varit händelserik trots att jag varit på jobbet o hemma! S*Vildhjärtas Sun King aka Vincent kan numera stolt tituleras Grand Internationell Champion! Det har varit en lång resa för ägarna o Vincent till denna titeln o ibland har jag faktiskt tvivlat på att han ska kunna få den, men i lördags så kom den! Eva Porat dömde, han hade en konkurrent, men titeln blev hans! YIPPIE! Stort grattis till Sun King o hans ägare, jag är jättestolt över er, alldeles särskilt att matte Marita fick bra betyg för prepareringen o att Sun King skötte sig fint. Han är ju trots allt en snart femårig fertil hane!! Titeln togs i Västerås och jag önskar att jag hade kunnat vara med...

I Skåneland missade jag för första gången på jag tror nästan fem år Sydkattens utställning, jag minns att jag har varit där med Loppan 2004.. Å sen Candy o Jaffa 2005.. 2006 var jag faktiskt inte där, det var då som foderkullen med Bazooka mfl var små.. 2007 var det Bruce o Shanta som åkte med, o 2008 var det återigen Shanta, men även Ushki o Sharin Foo. Tänk, vad tiden går!!! Jag har ju min långjobbvecka med helgjobb o kände att jag inte bara kan ta ledigt hela tiden, plus att jag visste att det skulle bli körigt ändå den här tiden med stalljourer o annat.. Så jag avstod i år. Marie åkte dit med Dompans barnbarn Bixie o blev BIS vuxen hona i kategori II!!! JÄTTEGRATTIS!! Jag önskar att jag hade kunnat vara där o fira också!!

Själv går jag mest omkring o har lätt ångest över nästa helg.. Cobran o Cutie är extremt fertila just nu, väldigt haniga o bägge gör tjurrusningar mot ytterdörren för att smita ut o pussa huskattsflickor som stryker runt knutarna! Knasbollskatter!!!! Jag hoppas bara att de sköter sig väl på utställningen!! Resultaten brukar alltid bli ganska usla på Dackekatten för vår del, så jag har noll förväntningar, dessutom är konkurrensen säkerligen mördande hård, men det bryr jag mig heller inte om. Jag vill ha med killarna för att träna dem inför framtiden, de har ju inte ställts sedan december (Cutie) och januari (Cobran)... Å nu kan man lätt säga att det är två hormonstinna herrar som ska ut o luftas i alla dofter o härligheter.. Hmmm... Jag hoppas att de visar sig från sina bästa sidor i a f, sen skiter jag ärligt talat i resten. Jag är rätt trött på utställningar rent generellt, som jag tidigare har beskrivit. Men jag tycker det ska bli superskoj att mingla med goda vänner igen, inte minst Jane o Kattis! Sen vill jag träffa pappa Xeke o halvsyrran Lava med familj, o Demonius Drakblomma med sonen Maddox med familj.... Å så har jag glömt vilka mer som kommer nästa helg, men jag lär säkert springa på en o annan rolig människa! Så jag ser ändå fram mot utställningen! Få se om liten Coco kan följa med, hon har fortsatt pussmun, men den minskar, och är troligtvis en bieffekt av en puss på en humla.. Knaskatt!

Näe, nu kan jag inte sitta här o uggla, upp o jobba med mig, annars trillar jag väl av stolen o somnar.. This is going to be a loooooooong night... Phui!

Ha det gott allesammans, ta hand om er o kramar!