lördag, augusti 01, 2009

Pris på raskatter och varför man egentligen är uppfödare...

Debatten bland en del skogkattuppfödare är igång gällande priser, dumpning av priser på skogkatt osv. Rent generellt är det just nu så i Skogkatt-Sverige, enligt min åsikt, att vi är alldeles för många uppfödare, och alldeles för få köpare. Rent konkret innebär det att en del uppfödare sitter kvar länge med osålda kattungar o tvingas sänka sina priser på dem. Hittills *pepparpeppar* har inte detta hänt oss, och jag hoppas innerligt att vi slipper uppleva det också. Debatten gäller främst vilket pris man tar för sina kattungar. Vi tar 5000kr per kattunge, men sänker med 500kr per katt till köpare som köper eller har köpt flera kattungar av oss. Dels för att vi tycker att det är en bonus för att de köpt katt från oss, dels för att vi tycker att det för vår del blir enklare med en o samma köpare till fler katter. En del gör inte så, och det är ju upp till dem, eller hur?

Vad är då skillnaden mellan en Norsk skogkatt som kostar flera tusen och en långhårig huskatt? Först och främst är det självklart standarden. En Norsk skogkatt har en standard för sitt utseende, och den strävar man att komma så nära som möjligt. En Norsk skogkatt hos oss ska också har ett mycket bra temperament, och vara hälsosam. Allt kan man inte lova och garantera som uppfödare, men man kan göra sitt bästa för att vara så seriös som man möjligen kan. Att man betalar flera tusen för en katt kan hos en del vara oförklarligt, men jag tycker inte att det är konstigt. Kvalitet är nyckelordet. Hos oss blir det max 2 kattungekullar per år, och varje kattunge härifrån är uppfödd med all den kärlek vi kan ge! Men att vara uppfödare är kostsamt, och jag anser att kattuppfödning är en kombination av verksamhet och hobby. Här kommer en liten uträkning över vad vi lägger pengar på i vårt katteri, och hur mycket det rent praktiskt kostar oss, och vad våra köpare delvis betalar för. Skulle vi försöka gå med vinst så skulle varje kattunge härifrån kosta ungefär 25000kr.. ;o)

För att bli uppfödare inom SVERAK, vilket är förbundet som vi valt att tillhöra, har man ett regelverk att följa, dels från SVERAK och dels från förbundet FIFé (dit SVERAK tillhör). Man måste också vara med i kattklubb som är ansluten till SVERAK. Mer om SVERAK finns att läsa på hemsidan www.sverak.se. Vi är medlemmar i Calmare kattklubb, och det kostar 400kr per år. Vi är också medlemmar i rasringen Skogkattslingan, vilket kostar 200kr per år.

Vi har ett registrerat stamnamn inom SVERAK sedan 2004, och för att få ett stamnamn så ansöker man om det och betalar 1500kr, vilket är en engångssumma.

Alla kattungar måste registreras, och varje kattunges stamtavla kostar 200kr. Enligt SVERAKs regler måste vi också grundvaccinera kattungarna mot kattpest och kattsnuva två gånger innan de flyttar, vilket vi vanligtvis gör när kattungen är 10 veckor och 13-14 veckor gammal. Kattungen ska också vara chipmärkt när den flyttar.

Avgifter hos veterinärer är mycket olika, men vi har valt att använda oss främst av vår favoritveterinär, Satu Kärnä på Skogsbykliniken, dit vi oftast åker för att vaccinera och chipmärka kattungarna. Ibland använder vi oss även av Kalmar Djursjukhus, dit kommer också olika specialister, bl a Torkel Falk. Torkel Falk är legitimerad veterinär, fil dr, specialist på kardiologi (hjärtsjukdomar) på hund o katt och han är den som hjärtscannar våra avelskatter för att kolla så att deras hjärtan är friska och sunda innan vi använder oss av dem i vårt avelsprogram. En hjärtscanning kostar ca 1000kr per katt.

Vi gör också med jämna mellanrum FIV och Felv-tester på avelskatterna, vilket kostar ungefär 900kr per katt och gång.

Våra två första avelshonor är testade mot GSD IV, som är en ärftlig sjukdom hos Norsk skogkatt. GSD IV-testet var en engångskostnad på ungefär 550kr per katt, och vi har testat Candelia Blue och Domino. Alla våra andra avelskatter är genetiskt fria från GSD IV-genen eftersom deras anfäder är testade.

Kostnad för kattmat och sand hos oss är drygt 1000kr för maten per månad, och ungefär 1000kr för kattsand varje månad. Vi ger våra katter torrfoder som bas och kompletterar med mjukfoder och kött. När vi har kattungar stiger kostnaderna drastiskt, och blir ofta mer än det dubbla. Vi brukar också ge mamma katt rejält med extra foder eftersom de ofta behöver lite extra under såväl dräktighet som digivning. Veterinärfoder brukar användas till lite kräsna katter, eller vid behov, och en burk kostar 19kr o man behöver en burk per katt o dag. KMR mjölkersättning kostar också en hel del..

Alla våra katter är försäkrade i Agria, och kattungarna är dolda-felsförsäkrade. Försäkringen för samtliga våra katter ligger på ungefär 600kr i månaden. Ibland är oturen framme och någon katt blir skadad eller sjuk. Veterinärbesök är inte billiga, därför är vi glada att vi har vårt försäkringsbolag som back up, även om vi har en självrisk som ska betalas, och ytterligare procent på veterinärkostnaden.

Årliga utgifter för varje katt är främst vaccination, men ibland även hälsokontroll och/eller borttagning av tandsten, samt hjärtscanningar på en del av avelskatterna beroende på hur gamla de är och hur mycket de ska användas i avel.

Ibland har vi ingen egen hankatt som vi kan använda, eller som passar till honan vi har tänkt para, och då måste vi låna hankatt av andra. Hankattsutgifter är väldigt olika, men brukar i slutändan hamna på ungefär priset för en kattunge (ca 4000-6000kr). Resor till o från hanen tillkommer, och det kan ibland bli flera resor tur och retur innan honan blir dräktig, och ofta bor hankatterna 30-40 mil bort...

Vi köper själva in våra avelsdjur, eller sparar från kullar, och ibland utvecklas inte katten som vi tänkt till avel som förväntat. Då väljer vi att kastrera katten, eftersom vi vill fortsätta ha en seriös uppfödning med kvalitet på avelskatter och framtida kullar. Ibland drabbas honorna av livmoderinflammation och måste kastreras av den orsaken, vilket medför att våra planer inte alltid går i uppfyllelse och medför en ökad kostnad i form av veterinärkostnader och behandling, samt en förlorad avelsduglighet.

När kattungarna är beräknade att komma, så brukar vi se till att någon alltid finns hemma för att övervaka en eventuell förlossning mellan dräktighetsdag 62-67, vilket oftast innebär att man måste ta ledigt från jobbet ca 1 vecka. Veterinärbesök, hjärtscanningar o liknande kräver ofta att vi också tar ledigt från jobbet.

Kattutställningar är ett kostsamt nöje, och anmälningsavgiften per katt och dag ligger på mellan 250kr-500kr. Vi brukar åka på ca en utställningshelg i månaden (en eller två dagar), men vissa månader blir det fler och andra inga alls. Ofta har vi lång resväg till o från utställningarna, vilket även kräver övernattning på hotell eller vandrarhem. När katten ska ställas ut måste den dessutom ha ett burskynke, särskild liten sandlåda, samt mat- och vattenskål i buren. En förutsättning för att kunna åka iväg är också att man har transportburar.

Om en katt ska kunna tävla i högre klasser än Champion så måste man åka utomlands på utställning och plocka certifikat. Till Norge kan man åka utan rabiesvaccinering, men vill man åka till Danmark eller annat land så måste katten vara rabiesvaccinerad och ha ett EU-pass. Rabiesvaccinet kostar drygt 300kr per spruta, och därefter måste man ta blodprov på katten för att se så att vaccinet fungerar. Blodprov plus analys kostar mellan 300-1000kr. EU-passet kostar 500kr.

Ibland kan man behöva annonsera på olika sätt att man har kattungar till salu, och annonser kostar pengar.

För att hålla sig ajour med vad som händer i kattvärlden så har vi ett brett kontaktnät med andra uppfödarkollegor, och en hel del tid spenderas i telefon och genom att surfa på Internet. Dator, internetuppkoppling och telefon är därmed nödvändigt att ha.

Vi brukar också försöka gå på olika föreläsningar och seminarier som handlar om katter, vilket innebär en del resor och utgifter.

En bra digital systemkamera med blixt och objektiv, och en välfungerande hemsida är nästan en förutsättning att ha som uppfödare. De flesta kattungeköpare vill kunna följa sin kattunges utveckling vecka för vecka, så vi spenderar en hel del tid och pengar på hemsida o foto.

Vi har köpt in en hel del böcker som i största allmänhet handlar om katter, vilket också är utgifter.

Kattschampo, kammar, borstar, klosaxar, koppel, matskålar, sandlådor, klösmöbler, leksaker och liknande är sådant som vi också spenderar en del pengar på.

Kattuppfödning är en kostsam hobby som ändå ger oss så otroligt mycket positivt! Vi älskar alla våra katter, och vi har lärt känna massor av trevliga människor i form av kollegor och kattungeköpare, samt hankattsägare. Så även om det kostar en del pengar så är det ändå för oss värt det! Det är ett intresse som vi har gemensamt och som ger oss nöje och glädje, även om det ibland även kan vara oerhört tidskrävande och jobbigt. Vi har själva valt att bli uppfödare och lägga tid, kärlek, ork, energi och pengar på att föda upp kattungar och åka på kattutställningar, men kanske ovanstående beskrivning av kostnader kan ge en förklaring till varför en raskatt kostar flera tusen kronor.


Nu ska jag surfa en stund till, sedan bär det i säng..

Å förresten, Lufsa är förmodligen bokad nu också.. ;o) Familjen som fastnade för Krumelura tyckte att hon också är så fin, så de tar bägge! :o) Härligt, det tror jag blir kalasbra!

Majas ponny är inte såld, de nya tilltänkta ägarna ångrade sig i sista sekunden.. Så nu blir det mer väntan på en annan köpare.. Nåja, sånt är livet..

Ha det gott allesammans, ta hand om er o kramar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, hoppas allt är fint med er! Hälsningar från en kattälskare
p.s du har så fina katter!!