onsdag, januari 21, 2009

Äntligen!! Jag orkar ha MUSIK på!!


Ursprungligen har jag varit hyfsat musikintresserad, och som sådan en väldig allätare, så det är inte bara vissa saker som gillas av öron o själ. Men de senaste åren har jag inte orkat lyssna på musik mer än i bilen. När jag åker bil föredrar jag att lyssna på musik, jag tycker av ngn anledning inte om att sitta o prata för mkt, men det beror såklart på vem jag pratar med. Är det ngn som jag sällan träffar eller som jag har något särskilt att diskutera med så går det bra. Annars föredrar jag som sagt att lyssna på bra musik. Vilket ofta för oss till familjeresorna.. Wilma vill bara lyssna på The Hives platta "Black & white album" när vi åker bil, Maja vill helst lyssna på nån skvalkanal på radion, Linn har alltid sin mobil med hörlurar för att lyssna på det senaste alternativa moderna pop/rockmusiken, Sacke bryr sig knappt, men föredrar ungefär samma som Linn och Stefan gillar fotbollspunk.. En salig blandning. Det brukar sluta med att vi lyssnar på de två yngsta, så en stund Hives och en stund radioskval. Jag? Jag föredrar att lyssna på P3 om det är nåt bra program, annars går det bra med annan radio eller annat, dock inte Stefans fotbollspunk.. ;o) När jag går hemma o tomtar så brukar jag lyssna på tystnaden. Förmodligen för att det tidigare varit så mycket ljud runtomkring mig dagtid o samma när man kommit hem, så hjärnan orkar inte med för mkt intryck. Men på sistone har jag faktiskt haft musik på hemma när jag städar! Kryss i taket! Och jag börjar längta efter nya album!! Helt otroligt! Just idag är det Amy MacDonalds skiva "This is the life" som rullar, och den gillar jag, även om den är nästan lite FÖR lättlyssnad.. Jag gillar hennes röst och jag tycker om det lite softa och vemodiga i musiken.. Det är skönt att lyssna på! Men mannen har investerat i Soundtrack of our lives senaste platta "Communion" som jag längtar efter.. Dock hittar jag den inte, så jag måste rota lite.. ;o)
Idag är det mötesdag på jobbet, så nu på förmiddagen har jag flyttat om julpyntet från tre söndertuggade kartonger (katterna!) till en större lite bättre låda. Så ikväll åker det ut i förrådet. Tvätt finns i massor, så det har jag också sorterat in i garderoberna och tvättmaskin o torktumlare går på högvarv. Resten av vardagsrummet ska också städas, det har en tendens att gro igen.. En anledning är senaste tidens rensningar i garderober mm, dessa utrensningar ligger i plastsäckar uppradade i just vårt stackars vardagsrum för vidare flytt till klädinsamling. De kläder som skulle slängas har åkt till containern redan, så duktiga har vi varit! I em är det möte i timmarna två och sedan ska jag hem o göra kikärtsbiffar samt fiskpinnar med potatis o nån såsröra till.. Linn lär väl säkert vilja ha couscous som vanligt dock.. Å frallorna slank ner med linfrön o allt!! Det var bra! Annars bjuder kvällen bara på lite jobb framför datorn för att förbereda lite till kattklubben och så ska jag kolla på The Tudors. Imorgon ska Linn till optikern för att utvärdera sitt linsanvändande. Hon tycker det funkar bra, så jag hoppas ögonen ser bra ut också.. ;o)Katterna har varit milt sagt stolliga på sistone! Sharin o Blossa är väl de två katterna med svagast psyke här hemma, tätt följda av Cobran, och då menar jag inte att de på något vis är dåliga i temperamentet, men såväl Blossa som Sharin är rätt fega av sig när det gäller höga ljud och plötsliga händelser.. Varför vet jag inte, men jag har bestämt mig för att börja läsa lite kattpsykologiböcker. Det har jag varit rätt dålig på att läsa, och alltid lär man ju sig något nytt. Nåväl, Cobran, som ju själv är en Liten Skutt i rädsla för det oväntade brukar roa sig med att skrämma såväl Sharin som Blossa, så imorse var det fullt race på hela bottenvåningen o uppför trappan i full fräs.. Dessvärre så flyger ju saker eftersom det går rätt vilt till, så imorse flög kattungematens småbitar ut över hela köksgolvet.. Å Candy o Dompan, som ju har diet, formligen KASTADE sig över dessa små feta bitar.. Suck.. Nåja, jag schasade bort dem och sopade upp, men gissa om damerna har dammsugit golvet efter kvarlämnade bitar!!

Ha det gott allesammans, här i Kalmar har vi en riktigt gråmulen o trist väderdag.. Å andra sidan kan man ju vara positiv och tycka att det är bra eftersom jag ändå måste städa o plocka samt sitta på möte! Men imorgon hoppas jag på sol!!

Ps Bilderna i dagens blogg föreställer vackra S*Drakborgens Coco la coccinelle!! Tack Kattis för de fina bilderna!! *hjärta*

tisdag, januari 20, 2009

Tisdag och bakdag!

I natt har jag jobbat, cyklat hem o sovit en stund och sedan steg jag upp vid tolvtiden för att jag ska kunna sova i natt. För inatt är jag ledig. Ägnade dagen åt att först röja Beiruts kök för att jag ville baka frallor och kakor, o sedan bakade jag. Visserligen var det inget större röj, bara att fylla på de där sista glasen i diskmaskinen o skura diskbänken.. Sen sopade jag golvet o diskade alla kattskålarna innan bakningen äntligen kunde påbörjas. Jag vill för övrigt ha ett bakplåtsställ!! Det har jag tänkt länge, men aldrig köpt.. Det är fantastiskt bra när man har ett litet kök.. Nåja, jag får se om det blir nåt sånt nån gång framöver.. ;o) De flesta kakor o bröd innehåller grymt mycket konserveringsmedel o konstigheter, och eftersom jag gillar kakor o bröd plus att baka så hade jag sällskap av Leilas bok i köket... Leilas recept på cookies är mumsigt, men jag gjorde en egen variant (dock mindre lyckad, fast inte lika illa som tranbärskakorna som jag skulle göra nyttiga och som mest smakade sågspån.. Urrkkk!!) med blåbär och så jordnöt- och chocolate chip cookies.. Mmmmmm.... Bakade de "vanliga" frallorna med russin till kidsen och smög ner lite krossade linfrön i degen, hoppas det accepteras.. Solrosfrön hade jag på för rätt länge sedan och det var ingen hit för kidsen.. Så de brödbullarna fick hamna i frysen för att jag skulle äta upp dem så småningom. Hoppas att linfröna smyger ner, för linfrön är nyttiga!!

Mannen o jag o Wilma har varit på biltur, (W & jag har handlat o mannen har hämtat nån trasig dator hos nån för att laga hemma..) och att handla med en trotsunge är ibland en ganska spännande upplevelse.. Man vet liksom aldrig innan om hon ska ligga skrikande längs golvet, krypa under hyllorna o "gömma" sig för mig eller bara vara allmänt trist och gnällig.. Nåja, vem sa att livet som förälder skulle vara förutsägbart? Det är det sällan kan jag lova.. Vi hann inte mer än in i affären förrän Wilma var kissnödig. Suck.. Hon fick hålla sig eftersom toan ligger vid utgången och vi skulle ändå inte storhandla, bara ha lite sådant som t ex mjölk diskmedel o annat plock.. Gnäll över det, men annars hyfsat ok humör, och trotset lyste med sin frånvaro.. Sen har jag inte gjort så mkt mer. Ungarna har varit iväg på kyrkaktiviteter och i stallet, så matlagning blev det inte, bara macka o fil till kvällsmat.. Å nu känner jag alleredan hur tröttheten faller på, så jag ska alldeles strax krypa i säng..

Ett litet förtydligande:
Jag vill bara säga att jag INTE vill ha det som mannen som gjort programmet "Mitt stökiga liv".. Om nu någon trodde det.. ;o) Jag VILL ha ett hem med fina organisatoriska lösningar och gärna prydligt o stilrent, men tiden räcker aldrig till, delvis för att jag är så hiskeligt trött nästan jämt. (Jag är en gnällspik, jag vet, men ta det med en nypa salt.. ;o)) Å antingen har jag valet att göra något åt det o låta det ta den tid det tar eller dö på kuppen för att att jag stressar med tvätt, städning, matlagning o allt annat o därmed inte hinner med att göra något som är kul.. Det är inget bra alternativ..
Och ni som är organisatoriska och duktiga på det är absolut inga kontrollfreaks allihopa, men jag menade att de som gör det till en överdrift kanske borde fundera på att slappna av lite.. Samtidigt som de som är grymt stökiga av oss borde skärpa till oss ibland och försöka organisera mera.. Det jag till syvende och sist vill komma fram till är att alla är vi olika med olika förutsättningar och jag vill absolut inte döma ut de som är duktiga på planering o organisering som kontrollfreaks, det är bara det att det alltid är sådant som premieras. Och jag tror att mångfald är viktigt, och just därför uppskattade jag programmet "Mitt stökiga liv" så enormt mycket! Det var en befrielse att slippa se sunkiga hem där folk mår dåligt, utan istället se kreativa människor som omger sig med vad som tycks vara ett kaos just för att de ägnar tid åt annat.. Alla har vi tid som vi själva väljer hur vi vill prioritera, mer eller mindre.. Och alla är vi som sagt olika med olika egenskaper! Och jag generaliserar inte, i min omgivning finns tack o lov inga kontrollfreaks ö h t bland de organisatoriska å städade, däremot så har jag så att säga "stött på fenomenet".. När man inte kan umgås med vänner ö h t för att man faktiskt måste städa, trots att hemmet alltid är oklanderligt rent.. Och när man sliter kaffekoppen ur handen på gästerna för att den måste in i diskmaskinen innan den nuddar bordet tom... Vojne.. Fast å andra sidan så kanske detta var denne människans främsta intresse, hygien och städ?? Vad vet jag?

På nåt vis så tror jag att vi alla borde söka mer balans i tillvaron, och inte hänga upp oss för mycket på vad andra tycker o tänker och vi borde verkligen leva här o nu.. För vem vet hur länge vi har kvar att leva? Och så länge stökighet inte övergår till en sanitär olägenhet eller städandet tar över så att man blir ett kontrollfreak så tycker jag att man har en bra balans utifrån den personlighet och de förutsättningar man har..

Ha det gott allesammans o gonatt!

måndag, januari 19, 2009

FANTASTISK tv!!

Jag har precis kollat på tv på jobbet, efter att ha gjort lite sysslor kan man behöva sätta sig en stund, och det var ett program jag har längtat efter att få se på tablåerna: "Mitt stökiga liv" (SVT1, går i repris 21/1)! FANTASTISKT program! I programmet framgår det som jag ofta kan känna, dvs att ordning o reda i hysteriska övermått egentligen handlar om kontrollbehov! Människan har ett behov av att kontrollera sin miljö, sitt liv osv och då är ju frågan om alla är likadana? Nope! Undertecknad känner sig ofta som en lat själ, eftersom jag inte alltför sällan känner att jag vill städa när jag har LUST för det (vilket dessvärre inte är alltför ofta...), dock finns det ju vissa områden som jag alltid sköter! Kattlådor, matskålar o vattenskålar, disk, toalettstädning och dessutom är jag allergisk mot äckliga gamla matrester o sunkiga soppåsar. Men stökighet hamnar jag alltsom oftast i, just för att tiden prioriteras på annat.. Just det gör att jag oftast mår bra, jag mår BRA av att läsa en bok hellre än att organisera upp alla tidningshögar. Jag mår BRA av att kolla på en bra film när jag egentligen borde organisera upp ngt annat.. Disken kryper i o för sig inte iväg om man inte diskar omedelbums, så visst kan den få stå kvar i nån stund, men som sagt, vissa saker måste hållas i ordning av hygieniska skäl, där går min gräns. Snuskighet gillar jag inte, och jag avskyr tanken på överfulla, oskurade kattlådor, eller diskbänkar fulla med tallrikar som har matrester intorkade, URK!! Det jag dock vill komma fram till är att det är helt ok för de som vill ha prydlighet, organisation och ordning o reda i största allmänhet, men å andra sidan så måste man också respektera människor som inte vill ha det så! Respekt! Och programmet är oerhört intressant, och en väldigt frisk fläkt i det normala utbudet där man ofta har hysteri runt personer som är stökiga, t ex "Rent hus" o andra städprogram. HELT ok för mig att de som vill och tycker om att städa gör det hela tiden, eller om man mår bra av att städa/diska/tvätta osv omedelbart och far illa av en fylld tvättkorg. Men drabbas inte av övermod o inbilla er att världen ska vara sådan, tvärtom så består världen av många miljoners olika individer och olika länder som vill ha saker annorlunda. Och det måste man respektera! Så tack för ett bra program, jag kommer hädanefter att försöka slippa mitt dåliga samvete för att jag är lat o oorganiserad i vissa lägen, för i vissa lägen kan jag ju ändå tycka det är ok. Men observera, det finns gränser som inte ens jag i mitt Beirut vill överskrida.. ;o)

Ha det gott allesammans, nu ska jag jobba vidare!

Tröttkeps...

I natt är jag trött.. Skulle egentligen ha sovit läääänge idag, men vaknade av grannarnas ungar som rök ihop ute på gården, så "redan" vid 10.30 var jagg pigg o uppe.. Tydligen fler som har trotsiga barn.. Själv känner jag mig nästan som ett jag också... Dagen har varit aningens rörig.. Det började med att sista rensningen av Maja & Wilmas gemensamma rum skulle ske. Som ni alla kanske vet så har saker o ting en tendens att bli uppskjutna i Beirut, men samtidigt så är det så ibland, en del kommer emellan som har hög prioritet och då får Beirut stå åt sidan.. Dock känns det som att min plan för Beirut (som jag faktiskt har utarbetat med mannen, så jag är dessvärre inte envåldshärskare... ;oD) känns som genomförbar.. Det kommer dock att ta tid att realisera alla projekt, men å andra sidan har jag inte ngn brådska.. Förutom städning av det rummet så stod ett styrelsemöte med kattklubben på agendan, liksom en träff i kyrkan med anledning av att Linn är lite engagerad där och kanske ska åka till Frankrike i sommar, och då var det information om denna resan. Städningen var ett hästjobb.. Phui! Wilma samlar på sig det mesta och utrymmet är begränsat, men lite kunde jag organisera upp.. Dock saknades hela och stapelbara backar.. Iväg till IKEA och inhandla tre nya backar med lock.. Sedan hem igen för att fortsätta. Då var mannen tvungen att åka till jobbet för ett projekt som dök upp.. När han kom hem var det kort stund kvar, sedan skulle jag iväg till kyrkan.. Styrelsemötet missade jag p g a att mannen var tvungen att åka iväg och vi inte hade en aning om hur länge det skulle ta.. Mötet i kyrkan var ok, men vi får se hur det blir.. Linn ville fundera ett tag innan hon bestämmer sig för att resa.. Sedan hem igen, äta lite och så försöka sova... Det gick inte pga telefon och tjafs mellan kidsen.. Suck och dubbelsuck.. Så nu sitter jag här på jobbet och gör mitt bästa för att hålla mig alert och pigg.. Lite hjälp har jag av en boende som larmar mest hela tiden, så det känns nästan bra.. Ingen risk att man slöar till då..

Jag känner mig ärligt talat ganska trött och håglös i allmänhet, jag tror att de senaste årens aktiviteter med mycket kattliv o många saker att göra förutom mitt dåvarande heltidsjobb och min stora familj med alla dess aktiviteter o händelser faktiskt har satt sina spår.. Och nu när det borde lugna ner sig något så känner jag mig tröttare än någonsin.. Märkligt! Nåja, jag har fr o m nästa årsmöten hoppat av det mesta inom kattvärlden, och utställningar blir det inte så hemskt många av i år heller.. Så förhoppningsvis blir jag piggare framåt vårkanten.. Eller nåt.. Egentligen är jag ju en höstmänniska, men inte ens i höstas kände jag mig utvilad.. Visserligen jobbade jag ganska extremt då, men ändå.. Man kanske är lite vidbränd nuförtiden, vad vet jag? Hur som helst så tar jag det så lugnt jag kan.. Så det vänder väl snart.

Men nu ska jag städa lite o jobba vidare. Ha det gott o simma lugnt! ;o)