lördag, juli 07, 2007

Lördagsreflektioner o kattungarna 5 veckor!

Har funderat lite över kattungarna. Jag kommer att ta 5000kr i betalning per kattunge i vår kull, är det bra eller dåligt? Läste idag i tidningen om uppfödare som tar 4000kr för sina skogkattungar, är jag förmäten när jag tror att mina kattungar dels slår hennes i tävlan o dels i temperament? Kanske, men troligtvis inte... Jag lider inte utav hybris, men jag vet vilka katter jag har och har en ganska god inblick i vad de ger.. Candy har definitivt fått sin hittills vassaste kull med Vale, även om den är ojämn så är de fyra betydligt bättre än mamma katt. Mamma katt Candy har ett enormt bra temperament, bra päls, bra storlek och bra stomme, men saknar höjd och längder. Kattungarna lär ha betydligt bättre längder o höjd än mamma, det syns alleredan... Kattungarna som annonseras i tidningen är säkerligen alldeles ypperliga i temperamentet och säkert trevliga, men hur ser de ut i konkurrens med andra? Jag menar inte att jag föder upp för att få fram BIS-katter, men jag föder definitivt upp katter som jag tycker uppfyller standarden för Norsk skogkatt.. Men gör alla det? Självfallet så tror jag att en del gärna sparar en tusing på att köpa en mindre bra skogis men varför? Varför ställer man inte högre krav som köpare av katt? Nu har jag i o för sig tur, jag har redan ett par som ska köpa två i den här kullen och en familj som bara längtar efter en foderkatt, men kvalitén på katterna? Jag anser att vi har hyfsat hög kvalitet på våra uppfödda kattungar i katteriet, ingen av dem blir MB, o alla får fin kritik på utställningar, men visst kan man önska en del i typ och stamtavla ändå.. Fast de duger. Gott o väl! Däremot så kan jag inte förstå uppfödare som inte selekterar sitt avelsmaterial och som föder upp mediokra skogisar ibland sämre än föräldrarna.. Vad är syftet? Finns det nåt syfte? Jag kan inte förstå det! Om man inte ser nåt positivt hos sin hona, varför inte låta henne bli kastrat? Vi har kastrerat två av våra honor för att vi inte anser att de har utvecklats enligt vad vi hoppades, även om de var synnerligen lovande som små.. Ju mer selektiva vi är som uppfödare, desto bättre avelsbas på skogis lär vi få..

Usch, jag känner att jag låter som en "übermench", det är alls inte meningen, för jag är fortfarande en rookie, men jag blir så less.. Om man inte kan föda upp rasrena kattungar till marknadspriset 4500-5500kr så kan man väl låta bli, eller???

Annars är det lugnt här i helgen, har haft besök av min favvisjobbarkompis Emma, helt underbar, I love you! Maja är hos mormor fortsatt och de två stora får stanna hemma för pappa är inregnad i Malmö. Han skulle höra av sig för att boka ny helg med barnen, men vi får se om han gör det eller ej.. troligtvis inte.. ;o)

Nu väntar fler avsnitt av "Kalla Fötter" och för er som inte har sett dem, Shame on you!!! Skitbra serie!

Kramar o godnatten o imorgon kommer bilder på bebbarna! (Mannen har varit på våt gubbfest i går och är i det närmaste okontaktbar, så vi hoppas att han piggar på sig tills imorgon... ;o))

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har iallafall tagit mig B�DE ut och in i Malm� idag!/Kram

Anonym sa...

Jag håller med dej Malin, varför inte ställa högre krav men tyvärr så nöjer sej många med att dom får en söt kattunge... Det är så trist med alla kullar som kommer till världen för att ägarna vill ha en kull och inte bryr sej hur föräldradjuren ser ut enligt standarden. Dina håller hög standard och ser jättefina ut

Hälsningar Lisbet

Anonym sa...

Jag erkänner att jag oftast låter stamtavlan väga tyngre än typen...
Men tro ändå jag lyckas föda upp hyfsat standard mässiga skogisar. Med inte speciellt märkvärdiga föräldrar.
Men dessto större anledning att verkligen se de brister katterna har.
Men det är vell det som är knepet, att SE och BEDÖMA de brister som katterna har och avla långsiktigt.
Det tror jag tyvärr inte de nya har förmåga till. Eller kanske inte heller intressa av.... Å då blir det som det blir. Tyvärr...