tisdag, oktober 11, 2011

Skåneresa till Sjöbo och Lund

Är hemma med lite febrig o hängig Lillsnigel som fått en envis förkylning. Trots att hon varit hängig så lyckades vi ta oss iväg till Skåne i helgen, för att umgås med trevliga kattvänner, träffa avkommor till Cutie och ställa ut våra pojkar. Jag har nog aldrig varit så nervös innan som jag var denna gången! ETT enda cert kvar för Cutie för att bli SUPREME CHAMPION! ! ! En titel som kräver minst 21 certifikat (dvs förstaplatser), varav minst 5 tagna utomlands (om jag har räknat rätt?) i 2 andra länder! Inte helt busenkelt med andra ord, alldeles särskilt inte i färggrupp 4, som i mitt tycke är den utställningsgrupp som är tuffast av alla!!

Under årens gång har vi ibland haft upp till 6 konkurrenter om samma förstaplats i Cuties färggrupp, snygga hanar med fina meriter. Ibland har vi bitit i gräset, men det är ju inte så konstigt med tanke på att konkurrensen är VÄLDIGT hård med många jättefina katter! Lyckligtvis har Cutie varit framgångsrik, och det tycker jag att han förtjänar, för han har många fina egenskaper, men givetvis svagheter också. Och det har ju självklart även hans konkurrenter.. Så det är TUFFT att tävla i grupp 4! Tävlar man i en annan färggrupp så är kanske inte konkurrensen lika hård alltid, å andra sidan krävs att katten ska uppnå vissa poäng för att få sina förstaplatser och certifikat i de olika klasserna, så man kan ju inte glida genom någon färggrupp direkt, tvärtom. I så fall kan domaren "dra" certet, dvs tycka att katten inte når poängen för att vinna klassen.

Om man inte kan ta alla önskade certifikat utomlands i de högre klasserna krävs ännu fler svenska cert. För att bli Supreme med Cuties väg så var han tvungen att vinna sitt 23:e cert i lördags.. Med ytterligare en helt ny domare.. Han har då haft 23 olika domare (fyra av dem har han haft ett par gånger, fast hos fyra andra av dem har han förlorat mot sina konkurrenter) som sammanlagt givit honom 22 certifikat sedan september 2009.. Det känns ärligt talat svindlande att så många har hyllat honom och hans egenskaper, helt otroligt fantastiskt! Innerst inne visste jag att förr eller senare skulle han få sitt sista cert och sin titel, men när???!!! Skulle det möjligen kunna bli i Lund denna helg?!

På fredagen packade vi bilen och febriga Snigeln o katter för att bege oss till Rosie i Sjöbo, där vi skulle bo och även träffa Cuties o Jamaicas trillingar, samt hans son från en annan kull, Jazz. Rosie hade fixat i ordning rum o sånt till oss, men eftersom vi reser med fertila hanar har vi lite försiktighetsåtgärder, vi vill ju inte att de ska strila.. Så vi hade våra egna täcken, kuddar o annat med oss, så att kattpojkarna skulle känna sina egna dofter hemifrån. På det sättet brukar vi göra när vi åker iväg och bor borta, så att killarna ska känna igen lite dofter och känna sig mer trygga o harmoniska. När vi kom fram blev det installering och efter en liten stund spred sig en odör av hankattskiss från vårt sovrum! HJÄLP, hade någon av grabbarna strilat?! Japp, i lådan…!! Duktiga gossar! Jag tömde lådan, och efter en stunds vädring var odören borta. Vi pratade en stund med Rosie, kelade med kattungarna o sen bar det i säng.. Cutie ägnade natten åt att samtala med kastratflickan Yatsie, på varsin sida om sovrumsdörren, så sömnen blev det lite sisådär med.. ;)

Upp tidigt på lördagsmorgonen, packa in katter o folk o packning i bilen, sen vidare till Lund. Mötte ägarna till Cuties barn och tillika goda vännerna Lisbet o Leif, Annelie, Anna & Daniel, Marie & Tomas med kattungeköpare, o många andra kattkompisar! Jättetrevligt! Och så var det så dags för helt ny domare, i konkurrens med två andra fina gossar, om ett endaste ynkans certifikat.. Pirrigt, det kan jag lova! Som vanligt var mina förväntningar låga, men hopp hade jag såklart! Alla Cuties avkommor skulle upp hos samma domare, så förhoppningen om avelspoäng var ganska liten den också. Men först upp hos samma domare var Cobran.
Cobran skötte sig utmärkt, fick sitt HP och tävlade sedan i Bäst i variant mot bl a Cuties dotter S*Rotvältans Made In Heaven. Jag sägen bara JISSES!!! Vilken storlek på den tjejen! Hon är jättelovande och så roligt att se hur fin hon har blivit! Fin är också Flash Gordon, som idag fick se sig slagen av en konkurrent, o därmed bli Ex 2. Cobran vann BIV, inte så konstigt kanske med tanke på att han kommit längre i ålder o utveckling, men såklart jätteroligt att vinna, när vi hade så fin konkurrens! Sen var det dags för Cutie, som hade två konkurrenter.. Och tro det eller ej, men Cutie vann! TROTS att han fäller ur all päls och inte har särskilt bra kvalitet nu! Han vann för att han har bra huvudform med fina öron som sitter helt rätt i trekantsformen och bra höjd på huvudet, samt vacker profillinje! Han blev alltså SUPREME CHAMPION!!! Hurra, glädjetårarna flödade!

Sen var det några andra katter o därefter Cuties vackra dotter Crown Jewel, som också hade konkurrent.. Crown Jewel vann sitt cert och blev dagen till ära bästa grupp 4 hona, främst tack vare höjden på huvudet och att hon utvecklats så fint trots sin ringa ålder (drygt 10 månader)! Fantastiskt roligt! Cutie slamrade till o blev bästa hane i tuff konkurrens, och vann senare BIV! I nomineringen blev det hård fajt mellan Cutie & Cobran, men Cutie avgick med NOM-pokalen! Och tro det eller ej, men vackra Crown Jewel blev också NOM! Domaren premierade hennes höjd på huvudet och tyckte att hon var jättefint utvecklad trots sin ringa ålder! Hallelujah moment!!! Jag vet inte vem som var gladast, för hela vårt sällskap blev jätteglada, inte minst Crowns ägare Annelie!! Stort grattis!!

Dagen förflöt och hankattspanelen började. Cutie skötte sig jättefint, men hade stentuff konkurrens av en annan skogishane (med bland de vackraste skogisöron som jag någonsin har sett!!)som avgick med BIS! Stort grattis! Men vi var ändå så stolta o glada, för Cutie fick faktiskt EN röst, och han visade upp sig jättefint! Dock hade Kalle Klotöga farit i honom, så av hans fina look o ögonform såg man mest ett par klot till ögon… Nåja, det fanns mycket att titta på och skogkatten ska ju ha ett öppet o alert uttryck, så vi bjuder på det! ;) Cutie är en fertil hane som alltid sköter sig ypperligt, och enda stress man ser på honom är att han kan darra lite OCH så spärrar han upp sina ögon så att hans normalt vackra ögonform blir helt rund och dominant! Knaskatt! Det är precis som att han vill blänga på omvärlden, liksom stirra ut dem, för att de ska bli rädda eller nåt?!

Efter panelerna fick Cutie en pokal av klubben, för att han blivit Supreme! Åh, så stolt jag var när jag bar fram min gosse! Tårarna rann och glädjen kändes överväldigande! Vilken gåva att ha en så vacker, underbar katt som jag har! Och just att andra ser honom, gratulerar honom och tycker att han är fin o go! Helt ljuvligt! Givetvis finns det en del som inte alls gillar hans utseende, men så är det. Alla har vi olika måttstock för skönhet, och tolkar standarden olika. Det finns massa vinnarkatter som JAG inte är så förtjust i också. ;)

Sen var det dags för honkatterna, och honan som avgick med segern var Cuties dotter S*Rotvältans Crown Jewel!!! Ojojoj, så roligt!!! Cuties o Olivettes kull har sju kattungar, varav 4 ställs då o då.. Av de fyra har nu TRE stycken smällt till o blivit Best in Show, grabbarna t o m flera gånger vardera! Hipp hipp hurra, o stort grattis till Rosie som är uppfödare av denna fina kull!! Och tack vare Crown Jewel o de andra vackra barnen så vann Cutie BIS avelshane!! Helt underbart, vilken dag!!!! Alla kattungar är lika mycket värda och älskade oavsett om de ställs ut eller inte, men det är vansinnigt roligt att träffa dem som ställs och höra domarnas bedömningar av dem! Tusen tack till ägarna som lägger tid, pengar och möda på att ställa ut avkommorna! Det är framför allt så roligt att se hur välskötta o fina barna är!

Hem till Rosie framåt kvällningen när alla paneler var över, och vi var verkligen helt överväldigande glada.. Men TRÖTTA!!! Åt en supergod middag som Rosie fixade ihop, sen lekte vi lite med katterna o därefter till sängs! Även denna natt skötte sig killarna ypperligt, inget strilande, bara lite pip o prat från Cutie.. Upp igen på söndagsmorgonen, och till utställningshallen! Nya domare, och Cutie’s domare var inte alls nöjd med honom.. Han fick såklart sitt HP (hederspris), men sen fick han gå hem o sova i buren, för alla de andra hanarna var mycket bättre än honom enligt domaren. Cutie fick kritik för sin profil, och ff allt för att han spärrade upp ögonen. Domaren tyckte att Cutie hade bra ögonform, men när han spärrar upp ögonen så bli de dominanta och det gillade han inte. Jag är fullt o fast medveten om Cuties svagheter, hade JAG fått välja så hade han inte spärrat upp ögonen, och hade JAG fått välja gener så hade han fått fina tofsar.. Och hade jag fått välja så hade han nog varit aningens längre allover, men nu är han ju inte det! ;) Jag är stolt o nöjd över honom i alla lägen, trots hans brister, o framför allt för att han är så enormt snäll och väluppfostrad att han sköter sig superfint utan att strila, morra eller bete sig illa.

Cutie var dönöjd att få tillbringa dagen i buren o sova, så vi hängde inte läpp för det. Ett vanligt fenomen i hans färggrupp är att man går upp som en sol o faller platt som en pannkaka. Men kattutställningar ÄR och förblir bedömningssport, och man kan tolka standard för katter olika, så är det bara! De andra killarna var jättefina, och vi gratulerar dem alla! Det känns ju faktiskt lite rättvist att de turas om att vinna eftersom alla har enorma styrkor, och även vissa svagheter, men alla förtjänar segerns sötma!

Crown Jewel vann sin klass i konkurrens, men blev utslagen av annan hona i NOM. Jazzen tog sitt cert och skötte sig utmärkt! Inget kunde grusa min glädje från dagen innan, så jag svävade ändå på små moln och var jättenöjd! Varsitt cert till Cutie-barna och ett HP till honom själv är ju inte fy skam, eller hur?!

Cobran fick en knallbedömning av sin domare! :D Han vann BIV och blev senare på dagen även NOM, med massa lovord! Åh, så roligt! Och tror ni inte att Cuties dotter Made In Heaven också blev NOM!!! Hurra, ett Cutiebarn i panel även denna dag!! Man blir ju helt till sig o så stolt o glad! Ingen katt bli såklart bättre eller sämre av att hamna i panel eller bli utslagen, men det är ju så roligt när domare ser det positiva och gillar ens katter och summan av avelsarbetet som ligger bakom avkommorna!! Men kattutställningar är o förblir en nöjsam hobby för mig där främsta syftet är att jag ska få en domares professionella bedömning på mina katter o deras avkommor, kunna umgås med lika kattgalna människor som mig och för att ha roligt! Varje gång lär man sig alltid något nytt och varje gång är det lika spännande och roligt att se när ens katt eller avkommorna blir bedömda av domaren! Den dagen jag åker på utställning bara för att samla poäng, BIS och vinna, den dagen hoppas jag att jag får en käftsmäll och får bli lite ödmjuk igen! ;)

ALLA katter har fördelar, och alla har mindre bra egenskaper. Det är domaren som dömer och ibland går det bra, ibland går det JÄTTEBRA och ibland går det inte alls. Sånt är ju livet! Och det vore förfärligt tråkigt om jag inte kunde glädjas åt mina katter och deras bedömningar oavsett om de är Best In Show eller inte! GIVETVIS är ALLA mina katter Best At Home, och när Cutie eller någon annan av våra katter har fått Best In Show på utställning så blir jag enormt glad, lycklig och rörd eftersom jag vet hur lång vägen till en BIS är.. Men jag blir också väldigt glad bara över en positiv bedömning! Kanske det är för att vi alltid jobbat långsiktigt med vår avel, och alltid varit väl medvetna om våra katters svagheter och fördelar. En BIS är UNDERBAR att uppleva, och jag unnar verkligen alla som ställer ut att få uppleva den känslan med en fin katt! Men antalet BISar gör ju inte min katt mer eller mindre värd för mig, eller bättre eller sämre typmässigt, däremot är den lite av ett kvitto på att jag verkligen har en väldigt fin katt!

Jag vet vad jag har i mina katter, jag vet deras för och nackdelar och jag vet hur hård konkurrensen är! Plus att jag har en liten aning om hur svårt det är för domarna att bedöma katterna utifrån deras olika för och nackdelar o sen på kort tid bedöma katter i panel på några minuter för att välja VILKEN av dessa vackra panelkatter som ska bli Best in Show! JAG håller inte alltid med domarna, men jag har lärt mig att respektera deras beslut och åsikter, och visst är det trist när man förlorar mot en katt som man själv anser inte är lika bra som ens egen. MEN jag försöker faktiskt glädjas å den kattens o ägarens vägnar då, och tänka på hur jag skulle vilja att mina egna konkurrenter betedde sig om min katt vunnit! Ibland känns det bittert o surt, men HUR roligt vore det om det ALLTID var samma katt som vann?!? Jag vet inte hur ni resonerar, men jag gillar lite omväxling och jag gillar att flera fina katter får njuta av BIS och förstaplatser, och jag hoppas att jag får fortsätta vara glad o nöjd över att mina katter sköter sig väl, får professionella bedömningar och jag får umgås med andra kattokiga och prata katt!

Under våra katters utställningskarriärer (som egentligen började på allvar med Dompans son Bazooka, sen Bruce o därefter våra pojkar Cobran o Cutie) har vi fått så många goda vänner bland konkurrenterna! Det tycker jag är bland det bästa med utställningarna, den vänskap och respekt som växer fram när ens katter tävlar mot varandra. När man vet att såväl ens egen katt som motståndarens är fina katter, men att det är domaren som avgör. Och när man nästan blir lika glad att konkurrenten vinner som när man själv vinner?! ;) ALLA vill väl vinna? Och ALLA har vi ju bäst katter i våra egna ögon?! Men det är faktiskt väldigt roligt att kunna känna sig glad å andras vägnar också! ;)

Nåväl, söndagens paneler var spännande! Cobran skötte sig utmärkt, dock hade han nog mer än gärna hoppat upp på assistentens axel om han haft chansen! ;) När så resultatet stod klart visade det sig att Cobramannen fick TVÅ röster i panelen! HEJJA COBRAN, så roligt! Vinnaren fick fyra, grattis! Men vi var så glada ändå, TVÅ domare som tyckte att Cobran var finast av hankatterna i panelen! Det kommer mannen att leva på läääääänge, o jag också för den delen! ;) Cutie blev 2:a av avelshanarna, men fick ändå jättefina poäng av sina avkommor, tack!

Cuties fina dotter Heaven skötte sig ypperligt i den hårda konkurrensen, och gjorde oss väldigt stolta! Duktig tjej, och jättefin! Grattis! Flaffe aka Flash Gordon var på plats, skötte sig fint trots alla hormoner som kvillrade runt i hans kropp och blev Ex 2, men med den äran! Han är så läcker, och ojojoj, så vacker han kommer att bli när han har utvecklats färdigt! Snyggingen! Lille Aslan, från Cuties kull hos S*Eternitgårdens, var på plats på lördagen o blev Ex 2 av 3! Men han var SÅKLART finast av alla tre enligt mig! ;) Jätteläcker, han gjorde oss också stolta!!
Ett stort tack till alla goda vänner som förgyllt vår tillvaro i helgen med massa skratt, skoj och historier, samt till Föreningen Mästerkatten som anordnade en trevlig o bra utställning!

Ta hand om er, och så syns vi förhoppningsvis nästa helg i Norrköping?! Då är det utställning igen! ;)

Inga kommentarer: