tisdag, januari 20, 2009

Tisdag och bakdag!

I natt har jag jobbat, cyklat hem o sovit en stund och sedan steg jag upp vid tolvtiden för att jag ska kunna sova i natt. För inatt är jag ledig. Ägnade dagen åt att först röja Beiruts kök för att jag ville baka frallor och kakor, o sedan bakade jag. Visserligen var det inget större röj, bara att fylla på de där sista glasen i diskmaskinen o skura diskbänken.. Sen sopade jag golvet o diskade alla kattskålarna innan bakningen äntligen kunde påbörjas. Jag vill för övrigt ha ett bakplåtsställ!! Det har jag tänkt länge, men aldrig köpt.. Det är fantastiskt bra när man har ett litet kök.. Nåja, jag får se om det blir nåt sånt nån gång framöver.. ;o) De flesta kakor o bröd innehåller grymt mycket konserveringsmedel o konstigheter, och eftersom jag gillar kakor o bröd plus att baka så hade jag sällskap av Leilas bok i köket... Leilas recept på cookies är mumsigt, men jag gjorde en egen variant (dock mindre lyckad, fast inte lika illa som tranbärskakorna som jag skulle göra nyttiga och som mest smakade sågspån.. Urrkkk!!) med blåbär och så jordnöt- och chocolate chip cookies.. Mmmmmm.... Bakade de "vanliga" frallorna med russin till kidsen och smög ner lite krossade linfrön i degen, hoppas det accepteras.. Solrosfrön hade jag på för rätt länge sedan och det var ingen hit för kidsen.. Så de brödbullarna fick hamna i frysen för att jag skulle äta upp dem så småningom. Hoppas att linfröna smyger ner, för linfrön är nyttiga!!

Mannen o jag o Wilma har varit på biltur, (W & jag har handlat o mannen har hämtat nån trasig dator hos nån för att laga hemma..) och att handla med en trotsunge är ibland en ganska spännande upplevelse.. Man vet liksom aldrig innan om hon ska ligga skrikande längs golvet, krypa under hyllorna o "gömma" sig för mig eller bara vara allmänt trist och gnällig.. Nåja, vem sa att livet som förälder skulle vara förutsägbart? Det är det sällan kan jag lova.. Vi hann inte mer än in i affären förrän Wilma var kissnödig. Suck.. Hon fick hålla sig eftersom toan ligger vid utgången och vi skulle ändå inte storhandla, bara ha lite sådant som t ex mjölk diskmedel o annat plock.. Gnäll över det, men annars hyfsat ok humör, och trotset lyste med sin frånvaro.. Sen har jag inte gjort så mkt mer. Ungarna har varit iväg på kyrkaktiviteter och i stallet, så matlagning blev det inte, bara macka o fil till kvällsmat.. Å nu känner jag alleredan hur tröttheten faller på, så jag ska alldeles strax krypa i säng..

Ett litet förtydligande:
Jag vill bara säga att jag INTE vill ha det som mannen som gjort programmet "Mitt stökiga liv".. Om nu någon trodde det.. ;o) Jag VILL ha ett hem med fina organisatoriska lösningar och gärna prydligt o stilrent, men tiden räcker aldrig till, delvis för att jag är så hiskeligt trött nästan jämt. (Jag är en gnällspik, jag vet, men ta det med en nypa salt.. ;o)) Å antingen har jag valet att göra något åt det o låta det ta den tid det tar eller dö på kuppen för att att jag stressar med tvätt, städning, matlagning o allt annat o därmed inte hinner med att göra något som är kul.. Det är inget bra alternativ..
Och ni som är organisatoriska och duktiga på det är absolut inga kontrollfreaks allihopa, men jag menade att de som gör det till en överdrift kanske borde fundera på att slappna av lite.. Samtidigt som de som är grymt stökiga av oss borde skärpa till oss ibland och försöka organisera mera.. Det jag till syvende och sist vill komma fram till är att alla är vi olika med olika förutsättningar och jag vill absolut inte döma ut de som är duktiga på planering o organisering som kontrollfreaks, det är bara det att det alltid är sådant som premieras. Och jag tror att mångfald är viktigt, och just därför uppskattade jag programmet "Mitt stökiga liv" så enormt mycket! Det var en befrielse att slippa se sunkiga hem där folk mår dåligt, utan istället se kreativa människor som omger sig med vad som tycks vara ett kaos just för att de ägnar tid åt annat.. Alla har vi tid som vi själva väljer hur vi vill prioritera, mer eller mindre.. Och alla är vi som sagt olika med olika egenskaper! Och jag generaliserar inte, i min omgivning finns tack o lov inga kontrollfreaks ö h t bland de organisatoriska å städade, däremot så har jag så att säga "stött på fenomenet".. När man inte kan umgås med vänner ö h t för att man faktiskt måste städa, trots att hemmet alltid är oklanderligt rent.. Och när man sliter kaffekoppen ur handen på gästerna för att den måste in i diskmaskinen innan den nuddar bordet tom... Vojne.. Fast å andra sidan så kanske detta var denne människans främsta intresse, hygien och städ?? Vad vet jag?

På nåt vis så tror jag att vi alla borde söka mer balans i tillvaron, och inte hänga upp oss för mycket på vad andra tycker o tänker och vi borde verkligen leva här o nu.. För vem vet hur länge vi har kvar att leva? Och så länge stökighet inte övergår till en sanitär olägenhet eller städandet tar över så att man blir ett kontrollfreak så tycker jag att man har en bra balans utifrån den personlighet och de förutsättningar man har..

Ha det gott allesammans o gonatt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag trivs i organiserat kaos.
Det ger kreativitet och energi.
Livsandan krymper när det är för organiserat och tillrätta lagt.
Och jag mår dåligt av skit.

Jag ska försöka se programmmet i repris. För naturligtvis missade jag det...

Kram från kaosambassadör Strahl